SFEERVERSLAG GRUNNSONIC DAG 1 – woensdag 17 januari

Lees hier alles over Grunnsonic op woensdag 17 januari!

© OZIEZO fotografie, Pablo ter Borg

Blue Eskimo

De aftrap van Grunnsonic vindt plaats in O’Malley’s met Blue Eskimo. Het duo Melle Leijten en Suze Commandeur begint relaxed aan hun optreden. De warme klanken van de mandoline en de akoestische gitaar vullen al gauw de Ierse pub. De mensen rond het podium zitten heerlijk te luisteren. Door het rumoer bij de bar is niet alle tekst goed te verstaan, maar toch weet Blue Eskimo je mee te nemen op een verre reis naar Amerika. Voor je het weet, zie je de uitgestrekte velden al voor je. Voordat ze het nummer The Hurricane inzetten, vertelt zangeres Suze dat het tijd is voor iets minder vrolijks, “You are way too jolly”, zegt ze lachenderwijs. En ook dit iets wat treuriger nummer wordt goed ontvangen, want naderhand volgt een luid applaus. Blue Eskimo laat een mooi samenspel zien, laat die EP maar gauw komen!

© Jan Halmingh

Launchable Socks

Ondanks dat de kledingzaak Men at Work niet geheel gevuld is, overheerst er een goede sfeer tijdens het optreden van Launchable Socks. Alsof alle leuke mensen op het juiste moment op de juiste plek zijn. De elektronische liedjes die je in de verte wat doen denken aan videospelletjes zorgen voor een goede vibe. Wellicht dat Launchable Socks iets meer interactie met het publiek had kunnen zoeken, maar het was zeker een goed begin van Grunnsonic in de Men at Work.

© Marielle Hensums

Marlene Bakker

Marlene Bakker bijt het spits af in Warhol, en dat doet ze goed! Ze begint uit het niets en dwingt direct stilte af. Met in het begin minimale begeleiding van haar band weet ze haar nummers rustig op te bouwen. Het Groningse dialect waarin Marlene zingt, is echt onderscheidend, terwijl het ook wel weer vertrouwd klinkt. Met het nummer Hai Hai komt ze los. “Dit is één van de mooiste uitspraken van een Groninger”, vertelt ze enthousiast. Hai Hai is namelijk een typische Groningse uiting van ongeloof en afkeuring. Het nummer is erg vrolijk en de tweede stem maakt het geheel compleet.

© Johan Wolfard

Robin IJzerman

Na het optreden van Blue Eskimo volgt singer-songwriter Robin IJzerman in O’Malley’s. Robins heldere, zuivere stem weet je mee te nemen in haar wereld. Tussen haar nummers door vertelt ze over haar liedjes, waardoor haar teksten meer gaan leven. Zo gaat het liedje Heroes bijvoorbeeld over ouders, die zij echt als haar helden ziet. Met haar eigen draai aan het liedje Wannabe van de Spice Girls, maakt Robin leuke interactie met het publiek en er beginnen zelfs mensen te dansen.

© Johan Wolfard

Willie Darktrousers en de Splinters

Even later is het tijd voor Willie Darktrousers en de Splinters in de Men at Work. Na nog een laatste soundcheck begint de band iets later dan verwacht. Het publiek staat al in groten getale klaar. Maar wanneer de mannen beginnen, beginnen ze ook goed! Hun muziek knalt er in, het is robuust en lekker intens.

© Jan Halmingh

Shabby Cabs

In O’Malley’s staat het inmiddels propvol met mensen. Shabby Cabs heeft er zichtbaar zin in en zwepen het publiek op om te gaan dansen en klappen. Af en toe flirten ze met het publiek wat de avond alleen maar beter maakt. De liedjes zijn gemaakt om mee te zingen, met je hoofd op de maat mee te deinen of mee te tikken met je voet. Want hoe je ook je best doet, stilstaan lukt zeker niet bij deze enthousiaste mannen.

© Marielle Hensums

Sunroots

In Warhol is Sunroots intussen een enorm feestje aan het bouwen. Het is vrolijk, energiek en je kunt bijna niet stil blijven staan! Zanger Joey weet het publiek als geen ander te bespelen en er wordt lekker meegezongen. Met drie blazers erbij is het hele plaatje compleet. Met dit optreden op Grunnsonic introduceert de band ook hun nieuwe naam, want dit luidt niet meer The Rising Sun, maar Sunroots. De band is goed op elkaar ingespeeld en straalt. Sunroots maakt je no time blij.

© OZIEZO fotografie, Pablo ter Borg

Electropoëzie

Terug naar de Men at Work, waar na het optreden van Willie Darktrousers & de Splinters het tijd is voor Electropoëzie. In de kledingwinkel is de grens tussen stage en off-stage vaag, want de extraverte mannen zijn niet bang om op het publiek af te stappen. Electropoëzie maakt er een echt feest van en zowel het duo als het publiek heeft een te gekke avond.

© Jan Halmingh

Vera’s Charm

Vera’s Charm is erg in trek bij het publiek, waardoor het dringen is bij Warhol om de band te kunnen zien. Niet voor niets, want deze mannen weten wat muziek maken is. Goed gitaarwerk, rauwe stemmen en fijn drumwerk maken de avond helemaal af.

Kortom, woensdag was een mooie kick-off van het gratis showcasefestival Grunnsonic. Goede optredens en veel diversiteit. Vandaag gaan we verder in Cleopatra, Walrus en Warhol met Small Town Bandits, Ten Years Today, The Baby Salad, The Desmonds, FLCTS, Meadowlake, Sexton Creeps, Hollow Men en The Black Cult.

Geschreven door Nienke Bak en Chantal Kuipers in opdracht van POPgroningen.