POPgroningen Talent Award 2018: Cirrus Minor

Vrijdag 20 april vond de eindronde van de POPgroningen Talent Award plaats. De vier acts die overgebleven waren na acht provincie- en twee stadsrondes speelden vanavond voor een gevulde grote zaal in Vera. Opvallend was de meerderheid van acts die kort geleden zijn gaan spelen in hun huidige bezetting. De optredens tijdens de Talent Award behoorde dan ook tot de één van de eerste optredens van de acts.

Vier totaal verschillende acts en genres maakten het tot een diverse avond. Na elk optreden kwamen scouts bijeen om het optreden te bespreken en was er een moment voor de act om feedback te ontvangen en vragen te stellen. Lesley Baker trapte de avond af met een set waar de singer-songwriter een band achter zich had verzameld en met zijn prachtige stem nummers vertolkte over koffie en afscheid. The Sexy Spooners wisten het publiek aan het dansen te krijgen met hun energieke ska muziek en toepasselijke outfits. 70 Mile House zag de eindronde als de perfecte kans om een hun debuut single ‘Wintersleep’ uit te brengen en vermaakte het publiek met fijne poprock. Ook Cirrus Minor verraste met een kersverse EP release en creëerde met hun stevige rock een moshpit in het publiek.

Tijdens het eindberaad gaf de houder van de POPgroningen Talent Award van vorig jaar, Boyz In The Woods, een optreden voor het publiek wat nieuwsgierig de uitslag afwachte. Basz de Jonge was de presentator deze avond.

De scouts bestonden uit Bastiaan Nijbroek (Phonic artist management, o.a. Orange Skyline), Lisa Moree (muzikant in Bells of Youth en (assistent)management van o.a. Jett Rebel en Dakota), Geert van de Velde (muzikant in The Black Atlantic en Black Oak, bandcoach), Jelle van Gosliga (muziekprogrammeur Asteriks, Leeuwarden) en Peter Weening (muziekprogrammeur Vera). Bij de bekendmaking was het aan Peter Weening de eer om over alle acts positieve en verbeterpunten te noemen en vervolgens de houder van de POPgroningen Talent Award 2018 bekend te maken. 

Cirrus Minor wist de scouts te overtuigen met hun show die stond als een huis. Goed samenspel en diversiteit in hun nummers liet de scouts geloven dat zij het meest klaar om binnenkort het Nederlandse muzieklandschap in te gaan. Cirrus Minor mag doordat ze houder zijn van de Talent Award optreden op festivals als Eurosonic Noorderslag, Grunnsonic, Bevrijdingsfestival Groningen, Pagefestival, Kadepop, Keetpop, Theaterfestival Worteldagen, ReitdiepPOP, Festival Hongerige Wolf, Flinke Pink,Taribush KuNa Festival, Koningsdag en WinterWelVaart. Tevens zal de band een jaar lang worden gecoacht door een professional uit het werkveld. Daarnaast ontvangt de act een waardecheque van Keymusic, korting bij Doesburg Autoverhuur en een aantal gratis repetities bij VRIJDAG.

De voorselectie van een aantal acts is tot stand gekomen door een samenwerking met Graspoll van Graspop, Kunstbende, StuKaFest Groningen en Urban House Groningen.

Meer info is te vinden op www.popgroningen.nl