Bevrijdingsfestival Groningen presenteert line-up Local Heroes

Chief Of Smoke, Daisy, Los Obamas, The Mudd, Martijn van der Zande, Small Town Bandits, Woe Blind Birds, The Vices en YVI zijn bevestigd voor het Local Heroes podium van Bevrijdingsfestival Groningen. Dit is zojuist bekend gemaakt tijdens het programma Daan&Haan op OOG Radio. De laatste plek op het programma, dat is samengesteld door POPgroningen, is gereserveerd voor de houder van de POPgroningen Talent Award.

Op 5 mei nemen de heren van Small Town Bandits tijdens het 5voor5-moment de rol van lokale Ambassadeur van de Vrijheid op zich. Op dat moment wordt door het hele land de vrijheid groots gevierd. De band brengt dan net als andere Ambassadeurs het nummer ‘Iedereen is van de wereld’ ten gehore. In 2018 stond de band in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Sindsdien worden hun catchy popnummers regelmatig op o.a. NPO Radio 2 en 3FM gedraaid. Ook op het Local Heroes podium staat Martijn van der Zande. Hij maakt eigen werk wat bij hem past en waar je graag bij meezingt. Aansprekende en Nederlandse teksten worden met gevoel en een hele fijne karakteristieke stem gebracht.

The Mudd speelt catchy riffs, melancholische teksten met een underground randje. Het viertal bracht het afgelopen jaar een debuutsingle uit en stond o.a. op Grunnsonic. Van heavy rocktrio Chief Of Smoke kunnen we groovende riffs en vooral rechttoe rechtaan rock and roll verwachten. Met vuig orgelwerk, gitaren, punkrockdrums en mondharmonica heeft ook Los Obamas een eigen energieke mix van rock and roll, surf en garagerock. The Vices is eind 2018 pas opgericht maar is zeker geen onbekende in de Groningse muziekscene. Met een eigen verfrissende visie op rock, surf en garage zet de band een eigen sound neer. Eerder dit jaar deden ze dit zelfs al op een tour door Engeland.

Hit the North is het talentontwikkelingstraject van ESNS, Popfabryk, POPgroningen, Kunst & Cultuur Drenthe en Into the Great Wide Open. Uit Drenthe, Friesland en Groningen worden ieder 3 talentvolle acts geselecteerd die meedoen aan Hit the North. Naast bootcamps en coaching behoort een optreden op de verschillende Bevrijdingsfestivals ook bij het traject.

POPgroningen presenteert een aantal Hit the North acts op het Local Heroes podium. De eerste hiervan is Daisy. De jonge singer-songwriter met haar dromerige pop en folksongs, stond in de finale van Kunstbende en werd via Drentsch Peil XL geselecteerd voor het traject. Het Friese Woe Blind Birds maakt zorgvuldig muziek, op zoek naar schoonheid, rust en vervoering in de verwildering en vervreemding van de alledaagse chaos, denk hierbij aan Radiohead en Sigur Rós. Uit diezelfde provincie komt YVI. Hij schrijft verhalende, melancholische, maar troostende songs over onzekerheid, twijfel en verdriet. Zijn stem en liedjes doen denken aan Damien Rice en Glen Hansard, terwijl de band-arrangementen invloeden hebben van Bon Iver en Elbow.

Op 19 april spelen Het Kanaal, DOR, Cashmyra en Hollow Men voor de laatste plek op het podium voor lokaal talent, tijdens de eindronde van de POPgroningen Talent Award in Vera.

Bevrijdingsfestival Groningen presenteert op 5 mei ruim 50 acts, verspreid over 6 podia. Eerder weren o.a. Tom Walker, Crystal Fighters en Omar Souleyman aangekondigd. Naast optredens van artiesten zijn er allerlei activiteiten in het Stadspark rond het thema ‘In vrijheid kiezen’. Het festival komt mede tot stand dankzij de steun van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het vfonds.