Crowdfunding voor ‘VERA, a home from home’ op het platform Cinecrowd

Regisseur René Duursma is al even bezig met een documentairefilm over VERA. Het is een DIY project, en film maken is niet goedkoop. Om deze  lange documentaire af te maken is er geld nodig. Duursma wil nog een seizoen filmen in VERA, om genoeg materiaal te verzamelen om de verhaallijn rond te maken en vraagt daarbij hulp aan de ‘crowd’. Wil jij ook je steentje bijdragen? Lees dan snel verder wat jij kan doen!

Waar gaat de documentaire over

VERA lijkt in Nederland nog het enige onafhankelijke underground poppodium dat nauwelijks beïnvloed wordt door commercieel denken of door de waan van de dag. VERA is niet failliet gegaan, en werd niet overgenomen door een grotere organisatie. Daarmee is VERA in bijna 40 jaar tijd een iconisch baken geworden in de alternatieve muziekwereld geworden; van Skopje tot Seattle kijken ze naar VERA, als blauwdruk voor hoe een club eruit moet zien.

Waarom is VERA een succes? Welke processen binnen VERA zorgen ervoor dat de club dagelijks blijft draaien? Door niet alleen naar de geschiedenis van VERA te kijken, maar vooral ook door nú mensen te volgen en patronen te ontdekken probeert de regisseur vat te krijgen op wat VERA zo bijzonder maakt. Opvallend is hoe de mensen die hier werken zich verbonden voelen door de kracht van muziek, maar er gebeurt zoveel meer, er is een bioscoop met alternatieve films, een zeefdrukkerij, een foto afdeling, er is een tappersteam en nog veel meer. Al met al werken er 230 vrijwilligers die samen met de staf de club draaiend houden.

De film wordt volgens planning in 2020 gemonteerd. Er komt een grote Groningse première en de film zal worden aangeboden aan de grotere festivals in Nederland en de rest van de wereld. Denk aan een festival als SXSW, de Berlinale, en het IFFR. Daarna zal de film hopelijk draaien op VOD platforms als Cinetree.

De crowdfunding campagne is gestart op vrijdag 21 juni op het platform Cinecrowd en duurt 31 dagen. Het streefbedrag is 20000 euro. Wil jij ook bijdragen? Dat kan hier: https://cinecrowd.com/vera

Als je geld stort krijg je een beloning, een zgn. award. Er zijn meerdere awards, zoals een kaart voor de première avond, een filmposter, een link naar de film, een clubkaart en zelfs een gouden clubkaart voor de gulste gevers. De gewone clubkaart geeft een jaar lang gratis toegang tot enkele clubkaartconcerten, de gouden clubkaart geeft toegang tot alle concerten in VERA.

René Duursma
Duursma is collectiebeheerder bij de Groninger Archieven en hij beheert film en video van Stad en provincie Groningen.  Daarnaast speelt hij in filmmuziek collectief Kinetophone, is hij mede-initiatiefnemer en moderator van de Filmclub, een maandelijks clubhuis voor filmmakers in het Grand Theatre en hij heeft in het verleden meerdere films gemonteerd voor Stichting Beeldlijn. Bliksem en Betonrot is een Beeldlijn docu over de Dichters uit Epibreren, die hij samen met Regina Broersma maakte in 2011. Hij werkte ook nauw samen met Alex Pitstra aan zijn (docu)films Die Welt (2013, nominatie Gouden Kalf voor scenario) en Bezness as Usual (2016). In 2018 maakte Duursma een korte Rockumentary over de Kelderbar in VERA.