Verslag: Skills & Knowledge #2: “Let’s promote the shit out of it!”

Zaterdag 25 mei gingen we los met Skills & Knowledge Session #2: “Let’s promote the shit out of it” waarbij we met een panelsessie de vraag “Hoe promoot ik mijn muziek?” centraal stond. Voor deze sessie bestond het panel uit Melanie Esther (Artist Branding & Social Media Coach), Milan Bos (Redactiechef bij 3voor12/Groningen), Elles van Aarle (Label- & promotiemanager bij Dox Records) en Marius van der Leij en Johannes Peetsma (The Given Horse). Na de korte introductie van de panelleden gooit Bastiaan gelijk een belangrijke vraag in hun midden. Want, laten we niet op de zaken vooruit lopen: Wat moet ik op orde hebben om mezelf te gaanpromoten?

Perfectioneer je branding

Het verhaal van jouw act is je fundering. Wie ben je, wat doe je en het belangrijkste van alles;
waarom doe je wat je doet? In onze vorige sessie hebben we het gehad over de ‘Golden Cirkle’
methode. Bekijk het vorige verslag voor wat tips over het vormen van je verhaal en “Waarom vraag”.
De heren van The Given Horse voegde hier aan toe dat, alhoewel je voor je branding eerst je verhaal
moet hebben, je je eigen verhaal zeker ook gaandeweg kunt vinden of creëren. Wie je bent en waar
je voor staat mag vorm krijgen of veranderen over tijd. Ook Milan sluit zich hier volledig bij aan. Als
journalist trek je vaak veel conclusies uit hoe iemand zich profileert. Je hebt dit zelf in de hand.

Identiteit, hoe vind je die?

“Je identiteit moet eigenlijk iets zijn dat al een beetje in je zit”, merkt Marius op. Dit kan ook
betekenen dat je iets kleins in jezelf uitvergroot of vice versa. Zorg er in ieder geval voor dat je
uitsluitend dingen blijft doen die aansluiting hebben bij jezelf. Voelt het goed? Past het bij je? Word
je er blij van? Ook als je kansen/producten aangeboden krijgt moet je je goed bedenken of het iets is
wat je ook daadwerkelijk wilt vertegenwoordigen en of het in je beste interesse is.
Voor het vormen van je identiteit is je visie cruciaal. Zodra je op papier hebt staan wat je kwaliteiten
zijn en waar je heen wilt is het veel makkelijker om je route uit te stippelen.
Identiteit gevonden? je hoeft je hier niet voor eeuwig aan te binden. Je kan jezelf op vele manieren
authentiek profileren. De waarom is erg belangrijk.Het zit al in je, je weet het al en dat kan je uitvergroten. Het is iets uit jezelf, geen neppe voorstelling. Blijf bij jezelf. Mensen gaan het merken als je niet echt bent. Daar wordt je op afgerekend. De Given Horse gaf daarbij het voorbeeld dat ze ooit een sponsor hadden die qua imago helemaal niet bij hun paste, maar dat iets is wat ze nu pas zien. Toen waren ze enthousiast en blij maar nu denken ze meer na over hoe iets overkomt. Zo kiezen ze bijvoorbeeld altijd voor foto’s waar op te zien is dat ze het leuk hebben. Dus een foto die is genomen op het moment dat ze hard moesten lachen. “Dat werkt ontzettend goed, dat mensen zien dat we het naar ons zin hebben. Doen is onderdeel van de identiteit en zo zijn we met vallen en opstaan tot ons eigen ding gekomen.”

De beste kwaliteiten belichten en de juiste rollen aannemen.

Ellis probeert het wel altijd even op papier te krijgen wat al deze dingen zijn, samen met de artiest. “Zodra je dit op papier hebt weet je waar je op kan focussen, waar je aan kan werken en wat je moet vermijden. Moodboard maken vind ik daarbij ook erg fijn om alvast de sfeer te kunnen proeven. Pinterest kan daar bijvoorbeeld goed bij helpen.”

Milan vult daarbij aan: “Als je eenmaal die identeit hebt gevonden betekend het niet dat het gelijk 100 procent vast staat wat je gaat doen. Goed voorbeeld is Inge van Calkar die andere muziek is gaan maken en is zich anders gaan profileren. Ze kleed zich anders en presenteert zich anders. Ook al is het radicaal anders, het kan nog steeds echt zijn.”

Tijd voor een vragenronde:

Moet ik mijn content naar iedereen sturen of gericht plaatsen?
Ellis: “Bedenk wat je wil bereiken en denk terug. Wie heb je hier voor nodig? Een grote groep aanspreken kan ook een doel zijn maar gericht werken, zorgt voor meer kans op succes.” Melanie: “en benader ze super persoonlijk, niet copy paste. (He ik heb je daar eens gesproken en etc.)”

Aan Milan: Welke mails vallen jou op?

“Behalve persoonlijk contact werken mails inderdaad het beste We krijgen bij 3voor12 best veel mails of we iets ergers over willen schrijven. Het is niet interessant als het verder niet zichtbaar is. Als er een verhaal bij staat wat je wil gaan doen en waarom het wel belangrijk is dat we aandacht gaan besteden aan je demo ook al heb je nog geen following etc.

Denk een beetje mee met het platform. Fake it till you make it. “hoe leuk zou het zijn als we akoestisch liedjes komen spelen in de uitzending”. Denk het ook goed uit als je een guirrelia actie wil gaan doen. Wat haal je er uit en wat zijn alle mogelijke scenarios?”

The Given Horse vult hierbij aan dat ze iedereen aanraden om ten ale tijden iemand te laten filmen. Zelf nemen ze overal een filmploeg mee naar toe om alles vast te leggen. Je weet maar nooit waar je het voor gebruikt.

Ludieke acties, werken die goed als promotie?

Melanie: “Veel artiesten stunten er op los op Instagram. Van grappige filmpjes, interactieve uitdagingen met de volgers en noem het maar op. Het hoeft niet groot, kijk wat bij jou past. Herhaling werkt in elk geval goed dus zorg ervoor dat alles terug komt.”

Milan wijst daarna op het feit dat het goed is om een platform zo vroeg mogelijk te benaderen en te betrekken. Die hebben het druk en je wil ze niet mislopen.

Welke platformen moet ik op gaan focussen en wat doe ik er mee? 

De groep is het snel eens dat je overal zichtbaar moet zijn maar je als beginnende act best kan kiezen op een platform waar je goed je best doet. Ellis is ook fan van nieuwsbrieven. Leuk is om daar exclusives in mee te geven. Voor het eerst filmpje laten zien of pre-sales etc. Daarbij is de story mogelijkheid op Instagram echt geweldig. Niet aanwezig op social media? Of een laatste post in 2017? Dat komt over alsof je zelf niet serieus neemt, Waarom zou het publiek of een professional je dan nog serieus nemen?.

Kort samenvattend. Instagram is leuk voor foto’s en toffe stories / contact met publiek. Fb is handig met veel info. Website kan soms lastig zijn, wil je een goeie en kan soms te duur zijn. FB kan website dus vervangen.  Ga anders voor een onepager website die je kan zien als je online visite kaartje. Helpt voor contact, googlen etc.  FB kan in elk geval wel zo werken.

De inhoud van je kanalen hoeft  niet perse hoge kwaliteit videos zijn. Als het maar wel echt wat te zeggen heeft. Je moet er zelf om kunnen lachen. Audio is wel belangrijk. Ondertiteling tegenwoordig ook. Veel mensen scrollen voorbij zonder het geluid aan te hebben.

Allerbelangrijkste van je social kanalen is het consequent blijven van je posts omdat ze anders helaas verdwijnen in algortimes. Maak een planning. Instagram heeft bijvoorbeeld de afteller. Maak mensen warm met alle features. Niet alleen maar promo maken voro de producten maar juist ook pure content. Zenden zenden zenden werkt niet, ga een relatie aan (check verslag social media masterclass). Als er iemand in de band is die het leuk vind, laat die dan lekker los gaan. Ben je er lui mee? Bedenk dat je volgers nog luier zijn. Jij moet het initiatief nemen als artiest dat mensen jou blijven zien.
Onderschat daarbij niet de kracht van het feit dat je familie en je vrienden je eerste following zal zijn.

Social media komt veel aan bod. Hoe zit het met ouderwets televisie en radio?

DWDD had eerder heel veel impact. Je moet je optredens en zichtbaarheid heel knallend neerzetten, dan kan je er nog steeds veel uithalen. Grote platforms zijn hierin dan natuurlijk Radio 2, Nederland 3 etc. Goeie kapstok om het op te hangen. Geeft je naam wat meer een lading. Zo merkte The Given Horse op dat het niet uitmaakte dat ze ’s nachts in de uitzending van 3Fm hadden gespeeld, ze hadden er nog steeds leuk beeldmateriaal van. Belangrijk is om zelf te pitchen. Zelf met ideeën komen. Maak je er weer een behind the scenes video maken. Zulke platforms kunnen werken als een soort keurmerk.

Pluggers voor Radio inhuren is tegenwoordig niet meer zo nodig. Het kost veel geld en vaak maak je net zoveel kans als je het zelf doet. Voornamelijk lokale radio is makkelijk benaderbaar en vaak geinteresseerd in muziek uit de provincie.

Wees creatief en open voor ideeën. Denk buiten de box. Video is makkelijk om te delen. Kijk of het te linken is met een subcultuur of iets anders. Dan spreek je misschien een gigantische groep mensen aan.

Het panel wijst de deelnemers er ook op dat offline promotie ook erg belangrijk is. Vooral stickers werken erg goed maar ouderwets af en toe vertellen wat je doet blijft erg belangrijk. Heb je mooie merch? Wat er echt uitziet als gewone mode? Dan heb je sneller de kans dat menen offline je product promoten en als levende reclameborden voor je rondlopen.

De conclusie van de dag blijkt echt te zijn dat je goed moet nadenken over je identiteit en wat je zou willen uitstralen. Daarmee vorm je gelijk kaders waarbij jij de beste kanalen kan vinden om te communiceren. Wees daarbij niet bang om te experminteren en documenteer goed je resultaten zodat jij weet wat elke actie oplevert.