Drowning: het verhaal van een depressie in muziek en beeld

De in Sellingen geboren en getogen Ben Hardus (echte naam Gerben Ophof) is sinds zijn kleutertijd bezig met muziek. Op 4 jarige leeftijd is hij begonnen met pianospelen en sinds 3 jaar schrijft hij zijn eigen elektronische muziek.

Gerben is nu 21 jaar en kampt sinds enkele jaren met een depressie. Hij heeft hier de afgelopen zomer een EP over geschreven, genaamd Drowning, bestaande uit 4 nummers. Drowning vertelt het verhaal van een verdrinkende astronaut. De astronaut heeft geen controle over zijn reis en zijn zware pak staat voor een verleden van pijn. De serie gaat over de balans tussen iemands donkere en lichte kant, en de gevaren hiervan. 

Het idee om een doorlopend verhaal te vertellen aan de hand van een serie videoclips, is uniek. De combinatie van muziek en beeld zorgt voor een indringend geheel. Film©lub Sellingen heeft de clips in de prachtige omgeving van Sellingen en Ter Apel opgenomen. Op herkenbare, maar ook onherkenbare locaties.

De eerste aflevering Survive (feat. Will2)” laat de totale chaos zien van iemand die midden in een depressie zit. De clip begint met een vertekend zelfbeeld in de spiegel. Deze negativiteit achtervolgt je, hoe hard je ook wegrent. Er is geen juiste balans.

“Figure It Out” gaat over wanhoop en eenzaamheid. De kreet om hulp wordt genegeerd, maar door wie? Door anderen, of zit dat slechts in je hoofd? Het donkere zelfbeeld blijft de hoofdpersoon achtervolgen, hetgeen eindigt in een wanhoopsdaad.

“Don’t Be Scared (feat. Caren Brisk)” is volledig onder water opgenomen. De clip laat zien dat je moet blijven zwemmen, ook al is het tegen de stroom in. De kracht hiervoor moet echter wel uit jezelf komen. Je hoeft alleen maar omhoog te kijken, naar je goede zelf. En jezelf de hand te reiken. Soms moet je letterlijk diep zinken voor je je realiseert dat je zonder ballast lichter bent. In deze clip is geprobeerd om zowel de worsteling als de drang tot overleven uit te beelden.

De laatste aflevering van de webserie Drowning heet Fountain of Youth (Too Long)”

De boodschap van deze video is hoop. Hoop op een toekomst en hoop op een uitweg. Helaas steekt het negatieve zelfbeeld nog af en toe de kop op, op onverwachte momenten.  De vraag is; hoe ga je daar mee om? Gelukkig is er steeds meer balans.

Klik hier voor de 4 videoclips.

De 3 hoofdrollen worden door Ben Hardus zelf gespeeld. De makers van de serie hopen dat mensen die in een vergelijkbare situatie zitten, naar aanleiding van Drowning gaan praten. Want hoewel praten niet altijd alles oplost, kan het wel degelijk een begin zijn. Wegrennen voor je problemen leidt in ieder geval nooit tot een oplossing.

Ben Hardus is te volgen via Instagram en Facebook. De nummers zijn te beluisteren via YouTube, Spotify, SoundCloud en Apple Music.