Bevrijdingsfestival Groningen verplaatst naar 2021

De Nederlandse overheid heeft op maandag 23 maart nieuwe maatregelen bekend gemaakt om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Bijeenkomsten, en dus evenementen zoals Bevrijdingsfestival Groningen, zijn tot 1 juni verboden. Dit betekent dat er in heel Nederland geen Bevrijdingsfestival kan plaatsvinden op 5 mei.

De organisatie van Bevrijdingsfestival Groningen heeft besloten om het festival niet uit te stellen naar een andere datum dit jaar, maar onze vrijheid samen te vieren op 5 mei 2021. Directeur Diederik van der Meide: “Het is natuurlijk ontzettend jammer dat we in dit jubileumjaar geen Bevrijdingsfestival hebben. Maar het is simpel: gezondheid gaat voor. Er komen ontzettend veel mensen naar ons festival en dat is in deze tijd het laatste wat je wil. We kiezen er daarom voor om het festival te verplaatsen naar 2021”.

Nationaal Comité 4 en 5 mei

Het collectief waar alle 14 Bevrijdingsfestivals onder vallen, Nationaal Comité 4 en 5 mei, zoekt naar een passende alternatieve invulling van de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. “We willen mogelijk maken dat de hele Nederlandse samenleving ondanks de buitengewoon moeilijke omstandigheden op een waardige manier en in onderlinge verbondenheid kan herdenken en stil kan staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden” aldus de voorzitter van het Nationaal Comité, Gerdi Verbeet.

Voor de Nationale Herdenking en de Nationale Viering van de Bevrijding op 4 en 5 mei wordt een vorm ontwikkeld die past bij de uitzonderlijke omstandigheden waarin wij ons nu bevinden. Een aantal onderdelen van het festival, zoals de song contest ‘Sound of Freedom’, krijgt op een andere wijze aandacht. Op deze manier wordt er toch stilgestaan bij 75 jaar vrijheid.

Local Heroes podium

Helaas vervalt hiermee ook het Local Heroes podium, wat POPgroningen organiseert. We hopen dat we volgend jaar weer samen onze vrijheid kunnen vieren, inclusief een mooi Local Heroes podium!