Cultuur zonder fysieke aanwezigheid: digitale alternatieven

Nu bijna alle kunstenorganisaties in verband met de coronamaatregelen gesloten zijn, zoeken veel cultuurmakers naar alternatieven voor het publiek. DEN (Kennisinstituut cultuur en digitalisering) heeft uitgezocht welke mogelijkheden digitalisering biedt om toch je publiek te bereiken en om online geld te verdienen met je werk. Wat kun je doen om je publiek te bereiken en om je inkomen te realiseren als je geen fysieke activiteiten meer kunt plannen?

Hoe toon je jouw werk digitaal en waar moet je rekening mee houden?

Je werk digitaal tonen, hoe doe je dat eigenlijk? Er zijn verschillende manieren om je werk online te tonen en je publiek te bereiken, bijvoorbeeld door voorstellingen te streamen of verhalen te vertellen in de vorm van een podcast. Daarnaast zijn er een aantal aspecten om rekening mee te houden, zoals de auteursrechten van het materiaal dat je online wilt zetten. Lees hier meer.

En hoe zorg je ervoor dat je wel betaald krijgt, als je werk online staat? Dat lees je hier.

Meer voorbeelden uit binnen- en buitenland

Nu culturele instellingen gesloten zijn, gebeurt er veel online. DEN verzamelt zowel uit Nederland als uit het buitenland mooie en inspirerende voorbeelden: streamen, virtueel museumbezoek, of toch je première op Facebook? Bekijk hier inspirerende voorbeelden.