Steun de muziekwereld tijdens corona

Tijdens corona zitten we veelal thuis en zijn concerten en festivals afgelast. De muziekwereld wordt hard geraakt! Wat kun je als artiest doen om inkomsten te genereren, en als luisteraar om muzikanten te steunen? Lees het hieronder.

Live for Live

Vooral voor de mensen die uitblinken in logistieke trajecten, projectmanagement, stress en crisis is thuiszitten lastig. Veel van deze professionals willen aan de slag en helpen! Popfotograaf Nathan Reinds startte daarom het platform Live for Live dat is bedoeld om het aanbod vanuit de eventbranche te bundelen en te presenteren. Dit kunnen betaalde maar ook vrijwillige aanbiedingen zijn. Help je mee? Meld jezelf of je bedrijf hier aan.

Thuis een prive optreden

Muzikanten die vanuit hun huiskamer of studio streamend hun publiek bereiken. Dit kan bijvoorbeeld via het Nederlandse initiatief Privé Podium. Als artiest kun je zo toch je publiek bereiken, voor kleine of grotere sessies.

Tijdens de stream-concerten kan er ook gedoneerd worden. Dat is trouwens niet verplicht maar natuurlijk wel heel fijn. Deze donaties worden als volgt verdeeld: 70% artiest | 20% corona-pot | 10% platform.

Met die ‘corona-pot’ wil dit platform artiesten helpen die geen reserves hebben en nu in de financiële problemen komen. Onder ‘agenda‘ kun je zien wie er op het programma staan voor de komende week. En onder ‘terugkijken’ en ‘artiesten’ kun je zien wie er al geweest zijn en hun optredens terugkijken. (Ook dan bestaat er nog een mogelijkheid om te doneren).

Side Door Access

Omdat muzikanten wereldwijd min of meer in hetzelfde schuitje zitten ontstaan er overal interessante nieuwe (DIY) platforms die het mogelijk maken geld te genereren uit je fanbase. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van tickets voor je (Zoom)streamingconcert. Zo is er Side Door, die in de maand april geen commissie rekent (normaal 10%). Check it out!

Bandcamp steunactie #2

Na het overweldigende succes van hun eerste actie op 20 maart met een opbrengst van 4,3 miljoen dollar, heeft Bandcamp bekend gemaakt opnieuw een steunactie te willen doen. Het realiseren van muziekinkomsten kan op dit moment voor veel DIY acts namelijk net het verschil maken. Daarom ziet Bandcamp op vrijdag 1 mei weer af van hun eigen inkomstendeel van alle verkopen op het platform. Gedurende 24 uur (van middernacht tot middernacht PST / UCT+8) gaan dan alle verkoopinkomsten uit muziek en merchandise via Bandcamp direct naar de artiest. Dus support your scene en koop die dag muziek en merch!

Spotify voegt doneerknop toe!

Muzikanten kunnen op Spotofy vanaf nu een optie toevoegen aan hun profiel waardoor luisteraars geld kunnen doneren aan hen. Met deze functie kun je geld doneren aan artiesten en hun crew, maar krijgen muzikanten ook de optie om geld in te zamelen voor andere initiatieven. De zogeheten Artist Fundraising Pick is gelinkt aan online betaaldiensten als PayPal.