Testevenementen vanaf half februari en garantiefonds

Licht aan de horizon! Fieldlab evenementen mag vanaf half februari starten met het organiseren van testevenementen. Het plan is om acht evenementen op te zetten waarbij onderzoek wordt gedaan naar contactmomenten ‘binnen de bubbels en om het gedrag van de bezoekers te bepalen’. In maart staan er twee festivals op de planning.

Vooralsnog gaat het om twee voetbalwedstrijden, een zakelijk congres en een optreden van Guido Weijers. Mochten de besmettingscijfers weer oplopen, bestaat er een kans dat de testevenementen wéér verplaatst zullen worden. 

Mojo en ID&T 
In maart zullen de eerste twee festivals plaatsvinden. Mojo en ID&T bereiden beide een evenement voor in Biddinghuizen voor zo’n 1500 bezoekers. Alle bezoekers zullen voor- en achteraf getest worden, gefaseerd binnen komen, mondkapjes dragen, maar verder volledig vrij zijn. Denk dus aan een mini-festival! Compleet met foodtrucks en meerdere podia maar hopelijk zonder die lange rijen voor de toiletten!

Maar ook… garantiefonds!
De overheid heeft geluisterd naar de noodkreet van de evenementensector en neemt in het nieuwe steunpakket een garantiefonds voor organisatoren op. Het pakket zou in totaal zo’n 4,5 miljard euro aan maatregelen bevatten. 

Met dit garantiefonds wil het kabinet organisatoren helpen risico’s te nemen. Het risico om te investeren in een evenement is op het moment veel te groot. Dit maakt het voor veel evenementen onmogelijk om vooruit te werken. 

De overheid richt zich met zo’n 300 miljoen euro op de evenementen die ná 1 juli zouden moeten plaatsvinden. Denk aan Best Kept Secret, Pinkpop, Awakenings en Defqon1. ‘De precieze invulling werkt het kabinet nog uit.’