Noisia onthult derde en laatste album closer

Het Groningse drum and bass-trio Noisia brengt voor de laatste keer muziek uit, waaronder twee samenwerkingen met Amerikaanse producer Skrillex.

Op 12 mei bracht Noisia hun derde en laatste album Closer uit. Closer is een verzameling van 11 nieuwe tracks en eerder uitgebrachte singles, waaronder twee samenwerkingen met Skrillex; de nieuwe single Horizon en een langverwachte VIP versie van de hit Supersonic, last minute nog als verrassing aan de tracklist werd toegevoegd. Ook zijn er nieuwe samenwerkingen met producers Camo & Krooked, Halogenix, Black Sun Empire, IMANU en de Groningse Posij te vinden op het album. Closer is verschenen op Noisia’s eigen label VISION.

Noisia stopt
Eind 2019 werd het al aangekondigd: Noisia stopt. Door het vele verplaatsen van club- en festival-shows ontstond er toch nog inspiratie voor een nieuw en tevens allerlaatste album. Nik Roos van Noisia zegt hierover: “Dit album vertegenwoordigt heel goed het gevoel dat ons deed besluiten te stoppen. Het is een poging een gezamenlijke richting te vinden en het overbrugt meerdere jaren, en dus verschillende manieren van benadering. Uiteindelijk hebben we de gezamenlijke richting niet gevonden, maar zijn we wel dichterbij elkaar gekomen; vandaar de titel ‘Closer’. We wilden bestaande tracks bundelen met onafgemaakte tracks die nog op de plank lagen, maar wel veel voor ons betekenen.”

Begrip in de elektronische muziek
Noisia begon in 2000 als een project van drie middelbare school-vrienden. Vanuit Groningen groeide het trio uit tot een wereldwijd begrip in de elektronische muziek met optredens op grote festivals als Coachella en Glastonbury als gevolg. Tevens werkten ze samen met grote internationale artiesten waaronder The Prodigy, KRS-One, Moby, Korn, Robbie Williams, Freestylers, Katy Perry, deadmau5 en Skrillex. Ook schreven ze muziek voor grote videogames zoals Devil May Cry en Counter-Strike.

Laatste optreden
Op vrijdag 13 mei vindt de laatste Noisia Invites plaats in een uitverkochte Melkweg. Dit evenement, gecureerd door het trio, is ook te volgen via een livestream vanaf 23.50 uur. Daarnaast is Noisia deze zomer nog op talloze festivals te zien, waaronder Untold, Boomtown, Pukkelpop en Nibirii. ´Noisia Sluit Af´ op Lowlands is het laatste optreden van de groep.

Soloprojecten
Nik Roos, Thijs de Vlieger en Martijn van Sonderen stoppen na Noisia niet met het maken van muziek en richten zich inmiddels op tal van solo- en co-projecten. Zo is Nik actief met soloproject Sleepnet en vormt hij samen met Jeremy Glenn van de Nieuw-Zeelandse act The Upbeats het house-duo Body Ocean. Martijn is vooral actief als producer voor  andere artiesten waaronder zijn act Zonderling, Arjen Lubach en Kraantje Pappie en Thijs schrijft composities voor film en theater en is als dj/producer volledig solo onder de naam Thys.