Verslag Skills & Knowledge sessie #3: Be Your Own Boss – Muzikaal ondernemen

Skills & Knowledge sessie: Be Your Own Boss – Muzikaal ondernemen. Een werksessie met Hanneke Dijkstra (Mooiedingenmakers & programmeur Indie bij Neushoorn). Woensdag 6 juli 2022 – Vrijdag, Walstraat 34.

Je wilt geld verdienen met het maken van muziek. Maar hoe start je businesswise eigenlijk? Online is er de wereld aan informatie, maar zie je door de bomen het bos niet meer. Grotendeels is het dan ook niet toegespitst op jouw vakgebied…

Hoe de fack begin je eigenlijk met ondernemen – meer dan een KVK
Je hebt twee mogelijkheden die voor muzikanten handig kunnen zijn; eenmanszaak en VOF (Vennootschap onder firma). In beide gevallen ben je hoofdelijk aansprakelijk. Dat betekent dat je privé aansprakelijk bent voor eventuele schuldeisers. Het is slim om je in te schrijven bij de KVK om gedoe met de belastingdienst te voorkomen, mocht je naast je gewone baan ineens ‘onverklaarbare’ inkomsten krijgen van gigs die je speelt. Lees je vooral goed in welke rechtsvorm past bij jou.

My money don’t jiggle…
Werk je al met een vaste gage? En hoe bepaal je die eigenlijk? Je stapt misschien snel in de valkuil om een gig goedkoop of zelfs gratis te doen, puur omdat je het leuk vind en je ervaring op wilt doen. Je maakt en doet echter iets unieks, daar mag je dus best wat voor vragen. Om een gage of tarief te bepalen moet je rekening houden met de kosten die je maakt. Bijvoorbeeld aanschaf van nieuwe gear, verzekeringen, pensioen en reiskosten. Het is dus belangrijk om in kaart te brengen waar je geld aan uitgeeft voor jouw bedrijf en hoe je dat kunt compenseren met de prijs die je vraagt aan je ‘klant’. 

Kom je er niet helemaal uit? Vraag in je omgeving wat andere muzikanten vragen en waar ze hun gage  op baseren. 

Veel organisaties streven naar een fair practice code. Een gedragscode voor de culturele en creatieve sector. Dat betekent een minimaal uurtarief van ongeveer €35,- per uur. 

Hoe krijg je betaald?
Zodra je een KVK hebt, kun je gaan factureren. Voor optredens reken je 9% BTW. Ga je lesgeven of geef je workshops, dan reken je 21% (voor leerlingen onder de 21 hoef je geen BTW te rekenen). Schrijven en componeren is zelfs helemaal vrijgesteld van BTW! Een andere optie is een gageverklaring, hier heb je geen KVK voor nodig. Deze is eenvoudig te downloaden via de website van de belastingdienst. Maar mocht je maandelijks dus steeds meer optreden, is een gageverklaring lastiger bij te houden qua administratie dan facturen. 

BTW, wat moet ik ermee?
Elk kwartaal dien je als eenmanszaak of VOF een BTW aangifte te doen. Ook als je niks verdient hebt. Het bewaren van bonnetjes is hier dus belangrijk. Een kwartaalaangifte is niet erg ingewikkeld. Maar ben je hier niet zo’n ster in, neem dan een boekhouder. Ze zijn niet super duur en zijn bereid om een soort pakket te bespreken. Het is een kleine investering maar scheelt veel kopzorgen. Een boekhouder weet ook alle speciale regelingen wat jou veel geld kan besparen!

Zakelijke kosten
Om je vak uit te oefenen moet je natuurlijk gear hebben. Hier kun je de BTW van terugvragen. Maar niet alleen gear, ook het huren van een oefenruimte of studio en alles wat je daar in wilt hebben. Van planten tot aan het behang, je kunt het allemaal declareren. Vooral van grote uitgaven is het belangrijk om de bonnetjes te bewaren, 21% btw over een bedrag van paar duizend is stiekem best veel geld dat je terug kunt vragen. Denk bijvoorbeeld aan een laptop om op te produceren. Maar ook aan reiskosten en benzine. Houd de kilometers die je voor je zakelijke ritjes maakt goed bij (van huis naar de studio bijvoorbeeld), hier kun je €0,19 per km voor declareren. Aan het eind van het jaar geef je van een heel jaar de gereden kilometers door. 

Verzekeringen
Verzekeringen klinken saai, maar zijn wel belangrijk. Het is verstandig om na te denken over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Mocht je tijdens een optreden per ongeluk een biertje over een versterker gooien, kan dit behoorlijk in de kosten lopen. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je voor dit soort ongevallen gedekt. Je persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering is in ‘dienstverband’ niks waard. Mocht je nou niet ingeschreven zijn bij de KVK, zou dat misschien nog een optie zijn. Op basis van een gageverklaring kun je namelijk geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. 

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is tegenwoordig verplicht, maar kan behoorlijk duur zijn. Mocht je nou een arm breken en daardoor niet op kunnen treden, zou je een beroep kunnen doen op deze verzekering. Een goedkopere optie is een broodfonds voor ZZP’ers.

Doelen stellen voor 2023
Weet je alsnog niet zo goed waar je moet beginnen? Het helpt om een overzicht te maken van doelen die je wilt behalen en hoe je die gaat behalen:

  • Welke mijlpalen wil ik bereiken en wanneer?
  • Welke subdoelen moet ik stellen om mijlpalen te kunnen bereiken?
  • Hoe pak ik dit financieel aan en wat is mijn cashflow nu?
  • Hoe ga ik mezelf / mijn product vermarkten?

Doel >
Subdoelen daaronder >
Hoe doe je dat financieel en hoe doe je dat marketingtechnisch

‘ik wil wekelijks 3 posts plaatsen’ – eentje over proces, nieuwe muziek, backstory
‘ik wil naar meer netwerkevents gaan’ – kan een S&K zijn, ESNS, muzikantendag

Financieel: wat moet ik investeren om mijn doel te behalen en wat komt er binnen om mijn doel te behalen.

Meer info over de stappen voor o.a. muzikaal ondernemen check je https://www.mooiedingenmakers.nl/starterkit/

Vond je deze tips en tricks nou handig? Na de zomerstop staan er nog drie sessies op de planning over modulaire synths, electronic press kits en stage performance. Houd onze website en socials in de gaten!