Verslag Skills & Knowledge sessie #2: [RECORDING]

Dinsdag 18 april vond de tweede Skills & Knowledge Session van het voorjaar plaats. De sessie ging over hoe je goed voorbereid te studio in gaat, gegeven door producers Harmen Ridderbos en Gijs van Veldhuizen. Het opnemen van muziek in de studio vereist goede voorbereiding en planning. Hier zijn enkele belangrijke tips om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt.

Muzikale voorbereiding
Begin met het maken van een preproductie of oefenruimtedemo’s voordat je de studio ingaat. Stuur deze preproductie naar de producer zodat hij zich ook goed kan voorbereiden op jullie sessie. Oefen alles tot je erbij neervalt, want goed voorbereid zijn maakt het opnameproces leuker en geeft meer ruimte voor creativiteit in de studio. Neem altijd meer liedjes mee dan je wilt opnemen, zodat je iets hebt om af te schieten en kritischer te zijn in de uiteindelijke samenstelling van je album of EP. Denk er ook aan om te overwegen om minder liedjes op te nemen, maar er meer tijd in te steken om het resultaat te verbeteren.

Muziek/sound
Denk goed na over het arrangement van de muziek, eventueel samen met de producer. De functies in de band hebben allemaal een rol te vervullen en moeten op elkaar aansluiten. Luister naar bands waar je door geïnspireerd bent en probeer dezelfde sounds uit je instrumenten te halen, maar maak ze ook eigen. Deel je inspiraties met de producer, inclusief muzikale voorbeelden, sfeer en de betekenis van de tekst, om nieuwe ideeën op te doen.

Instrumenten
Kies de instrumenten die je wilt meenemen zorgvuldig uit en vraag wat er in de studio aanwezig is. Controleer ook of al je instrumenten in goede staat verkeren en brom- en kraakvrij zijn. Stem de instrumenten goed af tijdens de opnames.

Technisch/logistiek
Bedenk een opnamestrategie die past bij je muziek- en speelstijl en maak lijstjes met wat er moet worden opgenomen, in welke volgorde en wie er aanwezig moeten zijn. Zorg dat je de tijd in de studio maximaliseert door goede afspraken te maken over wie wanneer aanwezig moet zijn en wat er moet gebeuren. Bespreek ook met de producer of hij moet meedenken met je arrangement/liedjes of dat hij alleen moet opnemen.

Mixes/masters
Wees duidelijk tegen de mixer over wat je verwacht van de mix en zorg ervoor dat jullie het eens zijn voordat je mixnotities aanlevert. Luister niet te vaak naar preproducties omdat het eindresultaat anders zal zijn. Zorg ervoor dat je op tijd weet wie de muziek gaat masteren.

Financieel/administratief
Maak goede afspraken met de producer/studio-eigenaar over de kosten en de duur van de sessie. Denk aan het aantal dagen dat je boekt en wie de mix en master gaat doen. Door goed te plannen en voor te bereiden, kan het opnameproces soepel verlopen en het gewenste resultaat opleveren.