Verslag Skills & Knowledge Session #3: LOWLANDS HERE I COME

Verslag S&K #3: LOWLANDS HERE I COME | 09-05-2023

Jeps Salfischberger, boeker bij Mojo Concerts, deelt zijn kennis en ervaring over het geboekt worden als band of act. Hij begon zijn carrière als muzikant in de band ‘The Brotherhood of Nations’, waar hij gaandeweg de rol op zich nam van allesregelaar binnen de band. Dankzij zijn inzet wist de band optredens te krijgen op gerenommeerde festivals zoals Pinkpop, Lowlands en andere internationale evenementen. Door zijn frequente contact met Mojo Concerts voor boekingen viel hij op binnen het bedrijf, wat ertoe leidde dat Mojo hem vroeg om in de zomer voor hen te komen werken. Eerst als artist handler en later als boeker.

Doorzettingsvermogen en zelfpromotie:

Jeps benadrukt het belang van doorzettingsvermogen bij het mailen naar boekers. Hij stelt dat “de aanhouder wint” als je jouw muziek blijft verkopen. Het komt vaak voor dat er problemen ontstaan wanneer de bandleden niet op één lijn zitten, bijvoorbeeld door frequente wisselingen of wanneer een gitarist verhinderd is vanwege andere verplichtingen, zoals een bruiloft. Succesvol zijn in de muziekindustrie vergt veel inspanning en hard werken. De werkweek van een muzikant kan gemakkelijk 80 uur bedragen in plaats van de standaard 40 uur. Jezelf verkopen is de uitdaging. Hoe onderscheid je jezelf? Waarom zou jij niet zomaar een “kutbandje” zijn? Soms is het nodig om “fake it till you make it” toe te passen. Uiteindelijk zal al het harde werk lonen in de vorm van succes en erkenning, als je voldoende energie in je muziek steekt.

Het belang van presentatie:

Vroeger werd een videoclip als iets heiligs beschouwd, maar tegenwoordig kan iedereen met een iPhone een videoclip maken. Het is essentieel om gebruik te maken van de technologische ontwikkelingen. Jeps waardeert het om bands te zien en raadt daarom aan om jezelf en je band te filmen. Hij hecht geen waarde aan statistieken, omdat deze ook kunnen worden beïnvloed door bots. De muziek moet van hoge kwaliteit zijn en een programmeur aanspreken. Het draait allemaal om de combinatie van een goede eerste indruk en kwaliteit. De eerste indruk is het belangrijkst.

Een suggestie is bijvoorbeeld om een aftermovie van een optreden te maken met een studio-opname eronder gemonteerd. Met een telefoon kun je gemakkelijk filmen en bewerken. Het is echter belangrijk om te beseffen dat de concurrentie is toegenomen omdat het zo eenvoudig is geworden.

Als het gaat om een bio lees dan de biografieën van andere bands en artiesten en bekijk hun werk om te vergelijken. Kijk of er aspecten zijn die bij jouw stijl en visie passen. Het gezegde “beter goed gejat dan slecht verzonnen” geldt hier. Onthoud dat alles al een keer is gedaan, maar je kunt het je eigen maken door er een persoonlijke twist aan te geven.

Het uiteindelijke doel is om jezelf te onderscheiden van de rest. Investeer tijd en energie in het creëren van een unieke sound, imago en live-ervaring die je publiek aanspreekt.

Het belang van netwerken:

Netwerken is van cruciaal belang voor bands en artiesten. Het is essentieel om jezelf op de voorgrond te houden en op de radar van mensen in de industrie te blijven. Blijf contact zoeken, blijf mailen en breid je netwerk uit. Blijf je muziek promoten, zelfs tot het punt waarop het misschien irritant lijkt. Je hebt te maken met talloze andere bands en artiesten die allemaal jouw concurrenten zijn, dus het is belangrijk om dat in gedachten te houden. Je moet jezelf kunnen profileren en onderscheiden van de rest.

Nog enkele tips voor effectief mailen en opvolging:

  • Houd het kort en krachtig: Boekers en programmeurs ontvangen dagelijks talloze e-mails, dus zorg ervoor dat je bericht beknopt en to the point is. Vermijd lange verhalen en ga direct naar de essentie.
  • Gebruik streaminglinkjes: In plaats van grote bestanden zoals mp3’s, wavs of films te sturen, maak gebruik van streaminglinkjes. Dit maakt het voor de ontvanger gemakkelijk om je muziek te beluisteren zonder gedoe met downloads.
  • Maak een landingspagina: Creëer een overzichtelijke landingspagina waar alle belangrijke informatie te vinden is, zoals je biografie, muziek, video’s en recensies. Hierdoor kunnen boekers snel en gemakkelijk alle relevante informatie over je act vinden.
  • Gebruik recensies met goede quotes: Als je positieve recensies hebt ontvangen, maak hier dan gebruik van. Selecteer enkele pakkende quotes en verwerk deze in je e-mail of op je landingspagina. Positieve feedback kan een goede indruk maken en interesse wekken bij potentiële boekers.
  • Vermijd copy-paste e-mails: Stuur geen standaard copy-paste e-mails naar elke programmeur. Neem de tijd om je bericht aan te passen aan de specifieke persoon of het specifieke evenement waarvoor je boekt. Persoonlijke en op maat gemaakte benaderingen worden meer gewaardeerd en serieuzer genomen.
  • Netwerken is belangrijk: Bouw relaties op met mensen in de industrie. Blijf contact zoeken, stuur updates en nieuwsbrieven, en breid je netwerk voortdurend uit. Het opbouwen van een solide netwerk kan leiden tot nieuwe kansen en aanbevelingen.
  • Volg op en vraag om feedback: Als je geen reactie ontvangt op je eerste e-mail, geef dan niet meteen op. Stuur een vriendelijke herinnering om te vragen of ze je e-mail hebben ontvangen en of ze geïnteresseerd zijn. Durf ook om feedback te vragen, zelfs als ze niet geïnteresseerd zijn. Constructieve feedback kan je helpen je benadering te verbeteren.

Wat onderscheidt bands?

Het onderscheidende vermogen van bands en artiesten komt voort uit verschillende elementen. Allereerst zijn daar de ‘koppen’ van de band, oftewel de leden en hun individuele talenten en persoonlijkheden. Daarnaast speelt het imago van de band een rol. Hoe ziet de band eruit en hoe klinkt de muziek? Er moet energie in zijn gestoken en iedereen in de band moet iets eigens toevoegen. Maar bovenal is de drive van de band belangrijk – wat drijft de bandleden om muziek te maken? Een succesvolle show voor een band is wanneer Jeps na afloop naar huis gaat en zelf weer muziek wil gaan maken.

Tools die je nodig hebt:

  • Adressen van programmeurs of zalen: Het is belangrijk om te weten wie je moet benaderen. Zorg ervoor dat je een lijst hebt met contactgegevens van programmeurs en zalen waar je graag zou willen optreden.
  • Telefoon: Je telefoon is een krachtig instrument. Gebruik het om contact te leggen, e-mails te sturen, je muziek te promoten en op de hoogte te blijven van nieuwe kansen.