Grunn Music Vrijmibo 2023 – Verslag

Op vrijdag 2 juni vond alweer de 11e editie van de Groninger popmeeting plaats bij VRIJDAG, het hoofdkwartier van POPgroningen. Het thema van de avond was jongeren, en vooral wat zij in Groningen nog missen op muzikaal vlak. Op basis van dit gesprek werd er een panelgesprek gehouden, waarin er een duidelijke conclusie naar voren kwam.

Van Groningse Bodem-sessies

Na een drankje en een heerlijk Syrisch buffet van Yamen Cuisine ging iedereen naar binnen voor het panelgesprek. Als eerste kwam Milan Bos (3VOOR12Groningen) aan het woord. Hij vertelde de aanwezigen over de ‘Van Groningse Bodem-sessies’, kleinschalige gigs met als doel een platform te bieden aan opkomend talent. Deze sessies zijn ontstaan na de pandemie, omdat daarna volgens 3VOOR12Groningen de plekken om nieuw talent te etaleren langzaamaan verdwenen. Direct na de borrel stond een sessie gepland, waarvoor Milan de aanwezigen dan ook van harte uitnodigde.

Artwork van de Van Groningse Bodem-sessie

Het panelgesprek

Gespreksleider Jadi D nodigde daarop Marten de Ruiter uit om naar voren te komen. Marten was aanwezig om wat te vertellen over het platform dat hij was gestart, SpotTV. SpotTV is een platform dat probeert te ontdekken waar jongeren behoefte aan hebben, en in dat verlengde paste de scriptie van Rob Schoenmakers precies. Hij onderzocht als programmeur van Simplon UP waar het misging met jonge bands en waarom er niet meer opkomend talent te vinden was, in plaats van nieuwe projecten van bekende gezichten.

Nadat Rob zelf aan het woord was geweest, was het de beurt aan enkele jongeren. Laura (zangeres) en Mischa (DJ, organisatie van o.a. Paradigm) merkten op dat veel locaties ‘selectief’ zijn en een bepaald niveau vereisen om er binnen te kunnen komen. Rayan (producer en beatboxer) vond dat er te weinig kansen waren voor hip-hop in Groningen en keek daardoor liever verder richting de Randstad.

Laagdrempelige plekken, ook in provincie

Uit Robs enquêtes bleek dat jongeren wel verder wilden met muziek, maar niet wisten waar ze moesten beginnen. Plekken zoals Lola of waar mensen konden klooien zijn er na de pandemie nauwelijks meer. Jongeren hebben moeite met netwerken en het opbouwen van een community. Er is behoefte aan laagdrempelige locaties om op te treden en zo’n community op te bouwen. Omdat jongeren dat niet op een fysieke plek kunnen, grijpen ze maar terug op social media.

Daarnaast vinden ze de stad een bubbel. Je komt er moeilijk in en anderzijds ook weer uit, ten opzichte van de provincie en de rest van Nederland. Rob (Stefano, o.a. producer) pleit daarom voor meer samenwerking tussen stad, provincie en land om de doorstroming te bevorderen. Dat, in combinatie met de behoefte aan de laagdrempelige plekken, is de algemene conclusie van het panelgesprek.

Speeddaten en Van Groningse Bodem-sessies

Na het panelgesprek was het tijd voor het speeddaten. Hierbij stonden er twee rijen bierbanken tegenover elkaar en ging je met elkaar in gesprek. Op voorhand kreeg iedereen een blaadje met een aantal vragen om te stellen aan zijn gesprekspartner. De vragen gingen over de functie binnen het popveld, wat duurzaamheid voor je betekent tot aan wat je kan betekenen voor de ander. Zo had je vier minuten om met elkaar te praten en schoof je daarna door naar de volgende. Dit onderdeel was vooral om connecties te leggen en elkaar beter te leren kennen. Toen het speeddaten eenmaal klaar was, werden de aanwezigen richting de kelder gedirigeerd, waar een Van Groningse Bodem-sessie op het programma stond.

Klik hier voor alle foto’s!