5000 euro voor je EP? ‘Het SENA Muziekproductiefonds is de eerste die ik aanraad’

Geldstress. Als iemand reden tot klagen heeft anno 2024, is het de beroepsmuzikant wel. Van verwaarloosbare streaminginkomsten tot pietepeuterige gage-uitkeringen: het wordt de muzikant zeker niet makkelijk gemaakt vandaag de dag. Daarom zijn subsidies en fondsen misschien wel belangrijker dan ooit. POPgroningen gaat voor jou alle opties bij langs in de rubriek Rondje Fondsen. Te beginnen met het SENA Muziekproductiefonds, waar Lisa Ploeger (artiest en Assistant Artist Manager bij Phonic) alles, maar dan ook alles van afweet!

Het SENA Muziekproductiefonds

Toen Lisa in augustus 2021 als stagiair bij Phonic binnenkwam, werd ze al snel voor de leeuwen gegooid. Een van haar eerste opdrachten? Het SENA Muziekproductiefonds aanvragen, voor een artiest die aangesloten was bij het bureau. Inmiddels zijn we tweeënhalf jaar verder, en kan ze het aanvraagformulier bijna dromen. “Het is helemaal niet zo’n lastige subsidie om aan te vragen.”

Mits je een goed plan hebt, zegt Lisa. Ze vulde het formulier inmiddels in voor de Groningse Katie Koss, voor Jet van der Steen, Yaro Mila, Isabel van Gelder én zichzelf, om maar een paar namen te noemen. “Je hebt best een overzichtelijk formulier dat je in moet vullen. Per vraag staat best wel duidelijk uitgelegd wat er allemaal in het plan moet staan en hoe gedetailleerd het moet zijn. Ik ben zelf ook muzikant en al die aanvragen werden goedgekeurd. Toen dacht ik: hé, ik heb zelf ook een project dat ik wil opstarten, en daar heb ik ook fondsen voor nodig. Toen heb ik hem ook voor mezelf aangevraagd en die is ook goedgekeurd. Zo is dat balletje een beetje gaan rollen.” 

Hoog tijd om Lisa het hemd van het lijf te vragen!

Wat houdt het SENA Muziekproductiefonds precies in?

Het SENA Muziekproductiefonds is een potje dat vrij is gemaakt voor muzikanten en producers die willen werken aan muziek en daar zelf de middelen nog niet voor hebben. Het is echt voor mensen die een soort van net beginnen, en vijf jaar of minder bezig zijn.”

“Dat geld, dat je van SENA kunt vragen, is maximaal € 5.000,-. Daarvan is een derde een lening, die je binnen twee jaar wel weer terug moet betalen. Je mag het gebruiken voor het opnemen, maar bijvoorbeeld ook het (in)huren van sessiemuzikanten, producers, de studioruimte, mixing, mastering of de catering- en verblijfskosten die bij het maken van muziek komen kijken. Eigenlijk gewoon het hele plaatje van het maken van muziek. Maar alles wat bijvoorbeeld onder marketing valt, dus videoclips en dat soort dingen, mag je er niet van bekostigen.”

Je hebt zelf ook een aanvraag gedaan. Wat heeft dat je opgeleverd?

“Ik heb de aanvraag voor mezelf een paar maanden geleden gedaan. Ik woon nu in de provincie Drenthe en daar is ook een talentontwikkelingssubsidie, waarvoor ik ook al een aanvraag had ingediend. Die is ook goedgekeurd. Toen heb ik mijn begroting voor SENA wat bijgesteld en kwam het erop neer dat ik nog iets minder dan het maximumbedrag kon aanvragen. Dat heb ik toen gedaan.”

“Het was toen al best wel richting het einde van de aanvraagronde, dus ik heb uiteindelijk de helft van het bedrag gekregen. Dat kan dus ook, dat je wat minder toegekend krijgt omdat de pot langzaam opraakt. Ik heb het bedrag aangevraagd voor mijn tweede EP en de eerste single daarvan is in januari uitgebracht. Het is nu echt zo’n lopend proces van singles uitbrengen, de laatste mix- en masterdingetjes en dan is hij klaar voor release in de zomer van 2024.”

En hoe verliep het proces bij Katja (Katie Koss)?

“Die aanvraag was gericht op de EP i’m changing my mind, of in elk geval de singles ervan. Het volledige aangevraagde bedrag heeft ze toen gekregen. Ze heeft er producties, mixes, mastering en artwork van kunnen bekostigen. Artwork mag je er eventueel wel bij in doen, omdat dat betrekking heeft op het product.”

Hoe ver mag je al zijn met een project voordat je een aanvraag opstuurt?

“Je mag al wel demo’s hebben of de liedjes geschreven hebben. Zolang het maar nog niet final is. Als je bijvoorbeeld een eigen demo op je computer hebt gemaakt, en je wilt echte stappen maken om die professioneel op te nemen  – dat mag nog niet gebeurd zijn, dat moet je echt van het fonds doen. Ook krijg je tijdens de aanvraag de vraag wanneer de opnames van start gaan. Dat mag ook nog niet gebeurd zijn.”

En wanneer moet je het af hebben?

“Er is geen duidelijk eindpunt, maar ik hou die twee jaar (van de lening) aan. Je hoeft ook niet heel veel verantwoording af te leggen, maar ze willen wel dat je of een Spotify-linkje of een cd opstuurt met het eindproduct, zodat ze kunnen zien waar het geld aan besteed is. Soms doen ze steekproefsgewijs nog wel eens verantwoordingen. Dan moet je opschrijven wat je allemaal gedaan hebt, hoe dat (begrotingtechnisch) is ingedeeld en hoe je het uiteindelijk hebt uitgegeven.

Tot wanneer lopen de aanvraagrondes?

“Het fonds loopt het hele jaar door. Je hebt wel een aantal aanvraagrondes, maar zodra er één is afgesloten, opent de dag erna weer een nieuwe ronde met een gevulde pot. Hoe verder je in zo’n ronde bent, hoe minder kans dat je je aangevraagde bedrag krijgt. Dus is het heel slim om goed naar die aanvraagrondes te kijken.

Enthousiast geworden? Check de site van SENA voor het aanvraagformulier en de subsidievoorwaarden!

Wie is Lisa Ploeger?

Lisa Ploeger is naast singer-songwriter en countrypopzangeres ook assistent-artiestenmanager en productiemedewerker bij Phonic. Hier verzorgt ze onder meer de preproductie van shows en het opstellen van subsidieaanvragen en nieuwsbrieven. Sinds 2023 werkt ze ook op freelancebasis als copywriter voor bedrijven. Wie weet wil ze jou wel helpen met je subsidieaanvraag, als je haar lief aankijkt! 😋