Crowdfunden via voordekunst: ‘Het is geen handje ophouden, maar een manier om binding met je publiek te krijgen’

Geldstress. Als iemand reden tot klagen heeft anno 2025, is het de beroepsmuzikant wel. Van verwaarloosbare streaminginkomsten tot pietepeuterige gage-uitkeringen: het wordt de muzikant zeker niet makkelijk gemaakt vandaag de dag. Daarom zijn subsidies en fondsen misschien wel belangrijker dan ooit. POPgroningen gaat voor jou alle opties bij langs in de rubriek Rondje Fondsen. Met in deze editie voordekunst, het crowdfundingplatform waarmee Them Dirty Dimes hun tweede album Empty Pockets wisten te realiseren. 

‘Crowdfunding’ klinkt voor sommige mensen misschien een beetje als een vies woord. Het wordt nogal eens gezien als bedelen, of als gemakzuchtige manier om aan je poen te komen. Johan Stolk van Them Dirty Dimes weet dat dat niet zo hoeft te zijn. “Wij vonden crowdfunding vooral een voorfinanciering van ons album. Wij zagen het als: ‘Je kunt het album nu kopen, maar we moeten het eerst nog even opnemen’. Dat is andersom gedacht.”

Aldus de ene helft van de tweekoppige rootsband. Het was niet het eerste crowdfundingproject van de Dimes: ook hun debuutalbum In Gold We Trust financierden ze al met behulp van het publiek. Toen deden ze het echter in eigen beheer, iets waar Johan en collega-Dime Gijs ditmaal niet aan wilden (‘Gedoe’, aldus Johans beknopte doch kraakheldere samenvatting).

Dus kwamen ze bij voordekunst terecht.

Wat is voordekunst?

voordekunst is een platform dat advies geeft en crowdfundingcampagnes begeleidt, alles met het doel om zo veel mogelijk culturele projecten te realiseren. Johan en Gijs heeft het in elk geval geen windeieren gelegd. “Bij het tweede album hadden we geen zin meer in zoveel gedoe als bij het eerste”, zegt Johan. “Toen hebben we voordekunst gebeld en gevraagd hoe het allemaal werkte. Zij helpen je dan, in ruil voor een bepaald percentage.* Jij schrijft een projectplan**, regelt wat er allemaal gevraagd wordt en zij zetten het dan voor je op de website.”

Via de website kwamen de Dimes met een geheel nieuw publiek in aanraking. Ineens waren er veel meer mensen die in hun project wilden investeren. “Op voordekunst zitten gewoon heel veel mensen die benieuwd zijn naar nieuwe artiesten en initiatieven en best eens 20 euro willen doneren om te helpen. Ze krijgen ook gewoon nieuwsbrieven en zagen ons zo regelmatig bovenaan staan. En via ons zien ze ook weer andere projecten die ze misschien interessant vinden. Het versterkt elkaar allemaal een beetje.”

Het geslaagde project van Them Dirty Dimes op de website van voordekunst.

Tegenprestatie

Eén reden waarom crowdfunding geen bedelen hoeft te zijn, is het fenomeen van de tegenprestatie. Je vraagt het publiek om geld en stelt daar vervolgens iets tegenover. Hoewel een tegenprestatie niet verplicht is op voordekunst, beschouwt Johan het als niet meer dan logisch. “Je kunt zeggen: Ik heb 5.000 euro nodig en je mag het album vervolgens kopen als het uit is. Maar wij vinden crowdfunding vooral een voorfinanciering van het album. Wij zien het als: ‘Je kunt het album nu kopen, maar we moeten het eerst nog even opnemen’. Dat is andersom gedacht.”

Op die manier vindt men het juist leuk om bij te dragen, stelt Johan. “Die mensen willen al dat er nieuwe muziek komt, en er komt dan zelfs een stukje binding bij kijken. Crowdfunding is niet gewoon je handje ophouden – het is een manier om de binding met je publiek te benutten en te vergroten.” ***

En wat als het niet lukt?

De Dimes hadden het geluk met ze: hoewel Johan de exacte tijd niet meer weet, weet hij nog wel dat ze het streefbedrag van € 7500,- ‘ergens binnen een maand’ bijeen hadden. En dat niet alleen: de 135 donateurs zorgden er met zijn allen zelfs voor dat er een overschot van € 1423,- werd gecreëerd.

Johan geeft toe dat hun vele speelervaring, trouwe following en het feit dat ze al een eerste crowdfunding hadden gedaan hebben bijgedragen aan hun succes, maar zegt tegelijkertijd ‘dat projecten via voordekunst meestal wel slagen’. En mocht dat niet zo zijn, zijn er twee scenario’s denkbaar.

Scenario 1 vindt plaats wanneer de financiering tussen de 0% en 79% strandt. Dan krijgen donateurs al hun geld terug en gaat er niets naar de projectmaker. Bij scenario 2 (80% – 99%) vraagt voordekunst de projectmaker hoe het project alsnog gerealiseerd kan worden met minder geld. De projectmaker stuurt de toelichting daarop naar de donateurs, die vervolgens a) hun donatie kunnen laten staan, b) geld bij kunnen storten of c) hun donatie kunnen terugtrekken. Als er na vijf dagen alsnog 80% van het streefbedrag op voordekunst staat is het project alsnog met succes gefinancierd.

The Dimes zijn in elk geval zeer te spreken over voordekunst. Het album Empty Pockets is inmiddels uit (net als hun gloednieuwe live album Spare Change) en is te streamen of te bestellen op vinyl/cd. Mocht je meer van ze willen horen, check dan vooral even hun website.

*De contributie voor het online plaatsen van een project bedraagt 100 euro (exclusief btw). Bij 100% succesvolle financiering vloeit 7% exclusief btw door naar voordekunst. (Bron: https://www.voordekunst.nl/paginas/faq-crowdfunden/)

**Tip van Johan: Laat je interviewen als je zelf niet zo goed bent in plannen schrijven. (Johan: “Mijn werk is eigenlijk al om plannen te schrijven voor bedrijven. Maar als je schrijven moeilijk vindt: laat iemand het doen. Je bent zelf als het goed is heel enthousiast over je album, dus als je vertelt wat je inhoudelijk voor ogen hebt, heb je al snel iets op papier.”)

***Tip van Johan: Verzin ook één of twee ‘grote dingen’ als tegenprestatie. (Johan: “Wij hebben bijvoorbeeld bedacht om voor 500 euro speciaal een liedje voor iemand te schrijven. Als je af en toe iets hebt wat heel schaars is, of waarvan er maar één wordt aangeboden, vinden mensen dat heel leuk.”)

Meer weten over de financieringsmogelijkheden die er voor muzikanten zijn? Check dan alle succesverhalen via de Rondje Fondsen-pagina of ga naar ons overzicht van alle subsidies en fondsen.