Adwaith + Bad Luck Baby | VERA Groningen

Tijd:  - 
Locatie: VERA Groningen
Cost: 10,-

Als je op Adwaith googelt, kom je al snel bij de KEXP-video die ook onder dit artikel staat. Tijdens Eurosonic/Noorderslag 2023 namen ze een concert van vijf songs op in VERA, hoewel ze bij ons toen geen show voor publiek gaven. Vanavond, ruim een jaar later dus, gaat het alsnog gebeuren en ik kijk ernaar uit.

Want wanneer hoor je nou een indierockband in het Welsh zingen, die onleesbare maar schitterende taal? Het is net als het IJslands een zangerige taal, die een extra magisch laagje aan de muziek van Adwaith meegeeft. Adwaith betekent overigens reactie, want deze drie jonge vrouwen wilden graag reageren op het dominante Engelstalige, mannelijke stereotype van popmuziek in het Verenigd Koninkrijk. Ze maken zich trouwens ook hard voor onafhankelijkheid van Wales (en Schotland).

Hollie Singer (zang, gitaar), Gwenllian Anthony (bas, zang) en Heledd Owen (drums) groeiden vanaf hun peutertijd samen op in Carmarthen, waar slechts één poppodium was: The Parrot. Als die tent er niet geweest was, was Adwaith nooit geboren. Vanaf 2015 speelden ze samen en tekenden al snel bij Libertino Records, waar in 2018 debuutplaat ‘Melyn’ op werd uitgebracht. De Welshe voetbalbond gebruikte de single ‘Fel i Fod’ voor filmpjes van het nationale vrouwenteam. Concerten, festivals en radio-optredens volgden rap; Adwaith trok niet alleen aandacht door de taal, maar bleek ook steengoede muziek te kunnen maken.

In 2022 verscheen ‘Bato Mato’, dat net als ‘Melyn’ de Welsh Music Price opleverde. De plaat is geïnspireerd op een reis die ze met de Trans-Siberië Express maakten, om op een festival in Ulan-Ude te spelen. Daarna kwam de pandemie, en hadden ze alle tijd om alle indrukken van die reis te laten bezinken, en hun eigen muziek te herdefiniëren. ‘Bato Mato’ klinkt veel volwassener en completer dan de voorganger, en laat drie zelfverzekerde Welshe vrouwen horen die klaar zijn de rest van de wereld te veroveren. Peidiwch â cholli hwn! (Mis dit niet!).

– T-Ice

Bad Luck Baby laat zien dat tegenspoed de grootste creativiteit kan brengen: na een ambitieuze zoektocht heeft de formatie hun perfecte plaats gevonden in de bruisende Noord-Nederlandse muziekscene. Denk aan de grungy alt-rock van Wolf Alice en de powervrouw pop van Paramore tot een unieke mix van synths, riffs en sultry vocals. Bad Luck Baby vertelt verhalen – over wanhoop en geluk en het menselijk bestaan.

Meer info