AVERY PLAINS | VERA Groningen

Tijd:  - 
Locatie: VERA, Groningen

Een jaar geleden verzorgde Avery Plains een van de eerste seated shows in Vera, nadat we weer voorzichtig open mochten na de eerste coronagolf. Maar ja, zittend naar een wall of sound kijken is niet erg rock’n’roll, dus er volgt in september een herkansing om ze (hopelijk) in vol ornaat te kunnen aanschouwen. En voor deze gelegenheid nemen ze hun split-single vrienden van Whipster mee!

Avery Plains is een kwartet dat qua bezettingen aardig wat vertakkingen in de underground stamboom van Groningen vertegenwoordigt. MoonlizardsMeindert TalmaDandruffSexton CreepsBenjamin B en Audiotransparent zijn voorbeelden van bands waar de afzonderlijke leden in resideerden.

Debuutsingle ‘The Gloomy Ones’ zag het levenslicht op Subroutine Records, daarna volgde debuutalbum ‘Avery Plains’ in eigen beheer. De band werd in die tijd als een ’tienkoppig monster met het volume op 11′ aangemerkt. Wat wil je ook met 4 gitaristen in de gelederen. Er is flink rondgespeeld in die periode. In 2016, Vera Groningen, volgde een support van Dinosaur Jr. waarbij  het Vera-publiek Avery Plains verkoos tot “Best Support Act” van het jaar.

Het monster dunde zichzelf uit tot een kwartet, maar de gitaarnoise is er alleen maar feller op geworden. Popsongs, exploderend in een wall of sound, onstuimig en tergend, bijna de bocht uit… In Juli 2020 kwam het nieuwste Avery Plains album ‘soOn’ uit, waarop de krachtige sound van de huidige formatie goed te horen is.

Daarnaast presenteren Whipster en Avery Plains vanavond hun nieuwe gezamenlijke dubbel single ‘A song of my own rising/A perpetual Longing’.

Whipster is terug van nooit weggeweest. De band is actief sinds halverwege de jaren ’90 en kende zijn hoogtijdagen rond het verschijnen van debuutplaat ‘Strange’ (2002) en opvolger ‘Road Apple’ (2005). De afgelopen jaren stond stond Whipster nog wel eens in VERA om samen met andere bands een ode te brengen aan Motörhead, Fred Cole, Black Sabbath en The Sound. Whipster bracht in 2020 samen met Avery Plains de dubbelsingle ‘A song of my own rising/A perpetual Longing’ uit op vinyl.

Tickets: https://www.vera-groningen.nl/events/whipster-avery-plains/?lang=en