Black Pyramid + Chief of Smoke | VERA Groningen

Tijd:  - 
Locatie: VERA, Groningen
Cost: 15,-

Toen ik de vooraankondiging las hierover, dacht ik: “Hmm, heb ik hier niet iets van in de kast staan?” En warempel (stof eraf blazend, wat niet noodzakelijk negatief is als je veel muziek in de kast hebt staan): hun eerste gelijknamige album uit 2009 is hier inderdaad de revue wel eens gepasseerd.

Ik heb het over Black Pyramid, de in 2007 onstane stonerdoom 3-mans formatie uit Northampton, Massachusetts, die zeker niet het wiel opnieuw hebben uitgevonden, maar gewoon spelen waar hun muziekhartje ligt.

De mannen spelen (lekker in het gehoor liggende swingende) doom met de dreunende laag gestemde tonen van Stoner Metalgoden met epische arrangementen van old school metal- en doom-acts.

Voeg aan het sonische brouwsel perfect uitgevoerde uitstapjes naar vintage psych en progressieve rock toe, samen met het apocalyptische lyrische geraaskal over oorlog, het occulte en algemene vervreemding, en dan weet je ongeveer waar de band voor staat.

Nou weet ik dat een band het wel eens wil overdrijven in hun bio op Bandcamp, maar ook al zou maar de helft hiervan waar zijn zou je toch heen gaan of in ieder geval meer willen weten lijkt mij, toch?

Want ondanks hun hiatus tussen 2013 en 2015 staat de band er nog steeds en hebben ze inmiddels vier volledige albums (diverse ep’s en split-albums niet meegerekend) op hun naam staan waarvan hun laatste van dit jaar “Paths of Time Are Vast” weer een lekkere ouderwetse beuker is met meerdere nummers die de 10 minuten-grens makkelijk halen.

Dus fans van het stonerdoom-genre dat ook niet zou misstaan op een festival als Into The Void (waar ze ook op de bill stonden in 2019) kunnen hun hart opgelucht weer harder laten kloppen en zich onderdompelen in de zware tonen van Black Pyramid.

-Case

Support Chief of Smoke combineert het gevoel van geluk en gevaar, zoals wanneer je vlak langs een ravijn rijdt op een motor terwijl je in een dromerige staat bent. Hun ietwat nostalgische, maar toch ook zeker hedendaagse muziek is geïnspireerd door Americana roadmovies en novels uit de beatgeneratie (Jack Kerouac; William S. Burroughs), maar ook door acts als Alice Cooper en Sleep.

Meer info