TARTARUS RECORDS PRESENT: Terzij de Horde+ Throwing Bricks Downstage: Swerve | Vera, Groningen

Tijd:  - 
Locatie: Vera, Groningen

De opener hedenavond zijn Throwing Bricks. Deze vijfkoppige band uit Utrecht begon als een venijnige hardcore act maar hebben in de loop der jaren hun stijl uitgebreid, zonder hun “punk” roots te verloochenen, naar een mix van verpletterende sludge akkoorden met een sausje Black Metal en een lekkere “uit je tenen” oerschreeuw en  is het project geëvolueerd tot de zware maar energieke moloch die het vandaag is.

De muziek van Throwing Bricks klinkt misschien boos en agressief, maar is vooral emotioneel bestraffend. De koortsige teksten, brutaal gegrom en intens hoge krijsen, laag maar melodieus gitaarwerk, groezelige bas en beukende drums, ze delen allemaal een gevoel van hopeloosheid. Hoe hard je er ook tegen vecht, verzet is zinloos. Of je nu houdt van donkere, broeierige drones, trage en slepende riffs of waanzinnig snelle blastbeats, deze band heeft het allemaal.

Bovenstaande is naar het Nederlands vertaald uit hun eigen bio (waarom het wiel opnieuw uitvinden…) en daar ben ik het ook wel mee eens naar beluistering van hun album  “What Will Be Lost” uitgebracht op tape door Tartarus Records. Het album kneitert als een malle en maakt mij vooral benieuwd naar de live uitvoering. Want energiek en een vette productie maken dit een kek album. Op hun bandcamp te beluisteren en vooral even doen is mijn advies.

Als headliner hedenavond treden de voor mij totaal niet onbekende band Terzij de Horde eveneens uit Utrecht op. Meerdere malen live gezien, wat elke keer weer “in your face” geknald werd, zij het niet door de explosieve zang (eveneens houding) dan wel de band erachter. Prachtig, wat een eenheid die totale chaos naar serene rust leidt. En na dit geschreven te hebben las ik hun bio op bandcamp 😉
“Terzij de Horde combine an amalgam of progressive black and doom metal with a rawness reminiscent of extreme hardcore or chaotic screamo”.

Ja pretty much the same hahaha. Alleen de stijlen nog even toegevoegd.
Het lijkt mij praktisch onmogelijk dat er iemand is (die uiteraard van het zwaardere segment houdt) die deze band nog niet “live” gezien heeft of überhaupt kent, maar zo ja dan is dit wel je kans op deze bijzondere avond.

Terzij de Horde is Nederlands voor “athwart the horde”. Het is een regel uit het gedicht “Einde” (ending) van de legendarische Nederlandse dichter Hendrik Marsman. De man is een inspiratie voor de band, zowel als meerdere schrijvers of filosofen uit dezelfde donkere vitalistische ader (excuus als het enigszins hapert in de vertaling).

Nogmaals dikke aanrader mocht je de band nog nooit “live” aanschouwt hebben.
Laatste wapenfeit het album “Self” , als tape uitgebracht via Tartarus. 

Wederom wordt de avond Downstage afgesloten. Ditmaal door Swerve het project van Richard Postma (Ortega, Tartarus Records) en Reinee Huizinga (voorheen Uhgah Wugah).

Dit wordt pas hun 2e show. De 1e was er ook voor de boeken, het vond plaats tijdens een legendarisch afscheid van een medewerker, een paar jaar terug, waarbij de band zat verscholen in een kleine ruimte voor de drankopslag. In “the dungeons” van Vera blies dit duo iedereen letterlijk van hun sokken.

Stijl:  Noiserock duo uit Groningen die de neiging hebben om elk nummer te beginnen als The Melvins en te eindigen als Sepultura uit het Chaos AD tijdperk.

Materiaal in ep vorm is opgenomen en onderweg. Uiteraard zeer benieuwd.

Al met al voor ieder wel wat in dit zwaardere segment die de twee avonden van Tartarus bieden.

Reden om weg te blijven? Dacht het niet!

Tickets via –> https://vera.stager.nl/web/tickets/111110339