traumahelikopter + Real Farmer | VERA Groningen

Tijd:  - 
Locatie: VERA Groningen
Cost: 12,-

Thursday 23 February
Traumahelikopter (GRN) + Real Farmer (GRN)

Energetic garagerock trio

Mainstage | Ticket: €12,- | doors: 20:30 – 22:30 | start: 21:00

File under: The Jesus And Mary Chain

Wie kent ze niet, de heren van traumahelikopter?! Kind aan huis en binnenkort zelf tweemaal te zien in VERA. In december krijg je een voorproefje bij de Kogar’s Rumble, ter ere van Jan Kooi, maar in het voorjaar komt hun nieuwe plaat uit en volgt een serieuze headliner clubtour, waarin VERA uiteraard niet mag ontbreken.

De Groningse garagerockers traumahelikopter bestaan uit zanger/gitarist Mark van der Ploeg (tegenwoordig ook bekend van Trash That Podcast), gitarist Daan van Dalen en drummer Roel van Berloo. Ze schrijven liedjes die spreken tot de herrieschopper vooraan in de pit, maar evengoed tot de introverte zwever achterin de zaal.

Bands die duizenden kilometers hebben afgelegd veranderen nu eenmaal vaak. Soms worden de gitaren aan de wilgen gehangen. Leden komen en gaan. Bandbusjes worden nightliners, knipperend TL-licht verandert in grote schijnwerpers. Of andersom. Ambitie en plezier zijn soms twee kanten van dezelfde medaille.

Deze twee uitersten komen mooier dan ooit samen op de vierde langspeler Save Yourself, die 20 januari 2023 verschijnt bij Excelsior Recordings. Een poëtische datum: het is precies 10 jaar nadat het titelloze debuut van de band in 2013 een verpletterende indruk maakte op internationale schaal.

De liedjes op Save Yourself ademen dezelfde bevlogen aftikken-en-gaan mentaliteit van de beginjaren. Alleen nu met de rijping van alle opgedane ervaring en een breed palet aan muzikale inspiratiebronnen. Van de new wave van The Jam en vroege Elvis Costello tot aan de shoegazers van the Jesus & Mary Chain. Van de beat van The Nerves tot de punkrock van The Wipers.

traumahelikopter is vindingrijk gebleven in zijn zelf-opgelegde beperkingen. Het instrumentarium bestaat live nog steeds bestaat uit twee gitaren, drie microfoons en een minimale drumkit. Maar de band gebruikt het album als medium om hun geluid steeds verder uit te diepen, bij te schaven en te verrijken.

Begin volgend jaar verschijnt het nieuwe album van traumahelikopter op Excelsior Recordings, precies 10 jaar nadat hun titelloze debuut in 2013 een verpletterende indruk maakte. Het afgelopen decennium tourde de band meermaals door Europa en de VS en stond de band op Lowlands, Best Kept Secret en in vrijwel iedere Nederlandse club. In de aanloop naar de nieuwe plaat speelt traumahelikopter vast een aantal shows waarin voor het eerst nieuw werk te horen is. Verwacht een karakteristieke en energieke mix van garagerock, punk en pop gevat in ijzersterke songs met hier en daar ruimte voor een gevoelige noot.

Support: Real Farmer
Begonnen als een punk-trio in 2018, is Real Farmer sindsdien uitgegroeid tot een onstuimig en eigenzinnig post-punk viertal. Met leden van Glitch en Canshaker Pi haalt de band invloeden uit de intensiteit die hedendaagse punk en blues drijft. Nadat ze in 2019 een zelfbenoemde EP op Subroutine Records hebben uitgebracht, zullen zij in het najaar van 2023 dan eindelijk hun eerste album uitbrengen. Naast de ruigere, wat vluchtige nummers, waar de band om bekend staat, zal dit album ook plaats maken voor een meer tedere, melancholische kant.