Bekijk hieronder de verslagen van afgelopen edities van de Groninger Popmeeting.

POPMEETING 2022

Woensdag 14 september vond de 10e editie van de Groninger popmeeting plaats in De Wolkenfabriek, op intiatief van POPgroningen in samenwerking met Paradigm. Het thema van de avond was: een duurzame toekomst. Vanuit dit thema gingen we aan de slag door middel van het met elkaar in gesprek te gaan, elkaar te leren kennen en het inzicht krijgen in wat er speelt binnen de popsector.

Bekijk hier het gehele verslag.


POPMEETING 2021

Op woensdag 27 oktober werd voor de negende keer een provinciebrede popmeeting gehouden, op initiatief van POPgroningen. Dit jaar in samenwerking met EM2. Met Veerkracht & Innovatie als hoofdthema van deze editie ging men interactief aan de slag en in gesprek, om zo tot nieuwe inzichten te komen en ook (beter) kennis te maken met elkaar. Positiviteit stond centraal deze avond. De muzikale omlijsting van de avond werd verzorgd door Fred Goverde en zijn band.

Bekijk hier het gehele verslag.


POPMEETING 2020

Dit jaar was het vanwege corona een online editie met het thema ‘Ondernemen In Coronatijd’. Mensen actief in het Groningse popveld zijn hiervoor uitgenodigd. Op het programma stond een Q&A sessie met Frank Satink, eigenaar van Goomah Music en programmeur van o.a. Zwarte Cross en Dauwpop. Verder besprak Chris Garrit, eigenaar van EM2 in Groningen (tevens muzikant en voormalig nachtburgemeester van Groningen) verschillende stellingen rondom corona en de maatregelen. Ideeën werden gedeeld, een inspirerende en motiverende meeting!

Bekijk hier het gehele verslag.

 


POPMEETING 2019

Popmeeting 2019 – Sjoerd Knol

Vrijdag 22 november 2019 werd voor de zevende keer een provinciebrede popmeeting gehouden, op initiatief van POPgroningen en VRIJDAG. Dit jaar in samenwerking met SPOT Groningen (locatie de Oosterpoort). Met het thema ‘Live’ gingen we deze avond interactief aan de slag en in gesprek om zo tot nieuwe inzichten te komen maar ook kennis te maken met elkaar. De avond werd gehost door Alexander Wabs die al snel de inleiding overliet aan Joey Ruchtie om wat meer te vertellen over SPOT Groningen en het ontstaan van de locatie. Dit werd gedaan door een rondleiding waarbij de genodigden een kijkje achter de schermen kregen. Deze avond vonden er drie uitverkochte concerten plaats en zagen we SPOT en de locatie in actie tijdens een topavond. 

Bekijk hier het gehele verslag.


POPMEETING 2018

Dit jaar was het in samenwerking met FridayNITE en De Machinefabriek. Met als thema ‘Het succes van kleine initiatieven’ gingen we aan de slag in de vorm van een carrousel, waarin iedereen in groepjes werd verdeeld en actief aan de slag ging met deelthema’s (vrijwilligers werven, projectmatig werken, oplossingsgericht denken en jeugd betrekken bij je evenement) en werden daarna de bevindingen besproken. Ook het panel ging door op dit thema. Daarnaast werd er onder het genot van een borrel (en de welbekende ‘Friet & Sla’ en shows van FridayNITE) ideeën uitgewisseld en nieuwe contacten opgedaan, terwijl op de achtergrond aftermovies van Groningse festivals speelden.


POPMEETING 2017

Dinsdagavond 19 december vond de vijfde provinciebrede Groninger popmeeting plaats, georganiseerd door POPgroningen in OOST. De avond begon met een welkomswoord door Bram Steenhuis (medeoprichter Nachtclub & podium OOST) met een introductie over OOST. Naast nachtclub is OOST een kleine hechte community die regelmatig evenementen organiseert die passen bij hun doelgroep. Steenhuis vertelde ook over de toekomstplannen van OOST. Vervolgens gingen de genodigden uit elkaar in groepen om zo nader kennis te maken en om hun skills, ervaringen, tips & tricks, ideeën en ontwikkelingen te bespreken. Verscheidene thema’s kwamen aan bod, waarbij de term ‘community’ centraal stond. De verslagen over deze groepen zijn hieronder in het artikel te vinden. Na een korte pauze begon de presentatie van Jan Pier Brands (directeur van Worm Rotterdam) over: ‘Het podium als hybride omgeving’. Vervolgens besprak het panel onder leiding van Bastiaan Nijbroek de vraag: ‘Wat kan popcultuur bijdragen aan lokale gemeenschappen?’ Het panel bestond uit Jan Pier Brands, Bram Steenhuis en Bonnie Kirkels (Kytopia, Grasnapolsky). Hierbij werden ook verschillende perspectieven op de term community belicht. Tot slot was er als gezamenlijke afsluiter een borrel. In 2018 zal weer een Groninger popmeeting in het najaar plaatsvinden.

Lees hier het volledige artikel


POPMEETING 2016

Dinsdagavond 29 november vond de vierde provinciebrede Groninger popmeeting plaats, georganiseerd door POPgroningen in samenwerking met (en in het gebouw van) Noorderpoort Kunst & Multimedia. Door middel van een email poll is er vooraf aan de meeting geïnventariseerd welke thema’s de genodigden graag wilden bespreken. Aan de hand daarvan is het programma opgesteld. Er waren mensen uit provincie en Stad uitgenodigd van verschillende disciplines: popmuzikanten, festivals, podia, muziekprogrammeurs, managers, boekers, faciliteiten-aanbieders, opleidingen, muziekscholen, instellingen, overkoepelende organisaties etc. Doelen van de meeting zijn ontmoeting; kennismaking; inzicht geven; ervaringen; ideeën en kennis (tips & tricks) uitwisselen en netwerk bieden. Om de Groninger popscene in zijn geheel te versterken. De presentatie werd verzorgd door Lara Harbers.

Lees hier het volledige artikel


POPMEETING 2015

Maandagavond 16 november 2015 was de Basement van VRIJDAG de locatie voor de derde provinciebrede Groninger popmeeting, georganiseerd door POPgroningen in samenwerking met VRIJDAG. Door middel van een email en poll voorafgaand aan de derde editie is er gekeken naar welke onderwerpen behoefte aan is en aan de hand hiervan is het programma opgesteld. Tijdens de avond waren diverse spelers uit het Groninger popveld aanwezig om kennis en ervaringen uit te wisselen, waaronder Camara van der Spoel (VRIJDAG) en Ebrien den Engelsman (Kunstraad Groningen). Daarnaast was er een panel met onder andere Bastiaan Nijbroek (Boxful of Trees), Ruben Huizing (Pagefestival), Marcel Duzink (Muzink music consultancy), Merlijn Poolman (programmeur Simplon) en bands View For a Day en Vera’s Charm. Tevens was er gelegenheid tot nader kennis maken en ervaringen/kennis uit te wisselen, doordat alle aanwezigen werden opgesplitst in kleinere groepen. Presentatie werd verzorgd door Gijs Nillessen.

Lees hier het volledige artikel


POPMEETING 2014

Maandagavond 10 november was poppodium Simplon de locatie van de tweede provinciebrede Groninger popmeeting. Tijdens deze avond waren diverse spelers uit het Groninger popveld aanwezig om kennis en ervaringen uit te wisselen. Hoofdthema dit jaar was financiering in de popsector. POPgroningen had drie gastsprekers uitgenodigd om een presentatie te geven.

Maurice Endeman (Poppunt Overijssel, Endeman Advies & Concept, Pedro Pico Pop Festival) beet het spits af. Hij behandelde het thema fondsenwerving en subsidie aanvraag aan de hand van praktische voorbeelden. Hierna gaf Nico Voskamp (Voordekunst) uitleg over dit crowdfunding-platform en de voorwaarden waar een succesvol crowdfundingproject aan zou moeten voldoen. Met als onderwerp inkomstenbronnen en klantenbinding vertelde Mark Hospers (Noorderzon festival) over zijn ervaringen en sloot hiermee de presentaties af.

Na een mogelijkheid tot een korte ’speeddate’ met één van de gastsprekers, werden genodigden, waaronder vertegenwoordigers van poppodia, festivals, cultuurinstellingen en gemeente, opgedeeld in groepen om onderling ervaringen uit te wisselen. Manieren van financiën en samenwerking zijn hier uitvoerig besproken. Aansluitend was er de mogelijkheid tot napraten bij een borrel.

Met een opkomst van rond de 60 genodigden rekent de organisatie ook deze tweede editie tot een geslaagde bijeenkomst, waarbij veel spelers uit de provincie aanwezig waren. De Groninger popmeeting werd georganiseerd door POPgroningen met als doel een centrale ontmoeting te faciliteren en nieuwe kennis te brengen. De meeting werd mede mogelijk gemaakt door VRIJDAG en poppodium Simplon.