POPgroningen organiseert en begeleidt het coachingtraject van de winnaar van de POPgroningen Talent Award. Een jaarlijkse cyclus scouten – informeren – ontwikkelen – professionaliseren – presenteren wordt vervolmaakt waarbij aan alle elementen, noodzakelijk voor een succesvol talentontwikkelingstraject, wordt voldaan.

Coachingtraject 2017 / 2018: Boyz in the Woods

Boyz in the Woods hebben de POPgroningen Talent Award in 2017 gewonnen. Ze hebben hiermee onder andere een coachingtraject gewonnen, dat in dit geval in samenwerking met Urban House Groningen wordt uitgevoerd, omdat UHG al enige tijd betrokken is bij Boyz in the Woods. Vanuit POPgroningen zal Geert van der Velde (als artiest The Black Atlantic en Black Oak en bandcoach bij Popfabryk) als bandcoach fungeren en is Sjoerd Nijland (coördinator POPgroningen) projectleider. Vanuit Urban House Groningen is Robert Vredeveld (artiestennaam Roberto Tan) aangesteld als coach en is Sjoerd Vriesema (Stuart Mavis) projectleider. De looptijd van het coachingstraject in deze vorm duurt tot en met augustus 2018, wanneer de Sena Performers POPNL award plaatsvindt.


Foto: Boyz in the Woods © Shali Blok

30-6-2017 1e Update Coachingstraject Boyz in the Woods

Luc-c (Luc van Zijl) schreef deze update over hoe hij het verloop van de POPgroningen Talent Award en de weken erna beleefde.

“Het winnen van de POPgroningen Talent Award was super dope om mee te maken. Vanaf moment één had ik -en volgens mij nog wel een paar boys- niet echt het gevoel dat we kans hadden in deze strijd, en dat we zelfs niet echt thuis hoorden in deze competitie als hiphop-act. Dit bleek een vooroordeel te zijn toen we bij onze voorronde gewoon door gingen naar de halve finale. Vanaf dat moment begon ik de wedstrijd ook een stuk serieuzer te nemen dan dat ik hiervoor deed. We ontvingen goede feedback waar we direct mee aan de slag konden tijdens repetities en met stuk meer zelfvertrouwen dan in de voorronde gingen we naar de halve finale. De halve finale was LIT. Voor mij persoonlijk een van mijn top tien shows tot nu toe. Bij de uitslag werd Manzi als eerste genoemd en ik kon al alleen maar denken: ze gaan echt niet twee hiphop acts doorlaten.. but SURPRISE Boyz In The Woods ging ook door. Opnieuw ontvingen we weer goede feedback waar we tijdens de repetities aan konden werken.

Fast forward wonnen we in Vera zomaar de finale en eenmaal gewonnen kregen we veel shows en extra boekingen die niet eens bij de prijs hoorden. De shows verschillen heel erg van elkaar. Zo stonden we op Worteldagen (Theater Festival) voor veertig mensen op te treden en dat klinkt misschien mager, maar het was een hele vette ervaring. Want al die veertig mensen gingen helemaal uit hun plaat en waren super enthousiast. Leuke ervaring dus en iets wat je denk ik als hiphop act niet snel meemaakt.

Maar shows was niet het enige wat we wonnen. Coaching was ook één van die dingen uit het prijzenpakket waar we ook vanaf het eerste moment al iets aan hadden. Geert Van de Velde, onze coach, kwam langs op ons schrijverskamp om kennis te maken. Maar omdat we natuurlijk muziek aan het maken waren en bleef het daar niet bij. Hij had direct wat goede ideeën en invloeden voor tracks die op dat moment gemaakt werden. Zo is er een mooie samenwerking ontstaan. Geert helpt nu hard mee met het bedenken en uitzetten van onze plannen.

Ik ben super blij dat we meededen aan de POPgroningen Talent Award, want we hebben er al nu al veel aan gehad en we zitten nog niet eens op de helft van onze coaching en al onze shows. En ik denk dat we ook na het winnen van de POPgroningen Talent Award de muziek nog serieuzer zijn gaan nemen en mensen ons ook wat serieuzer zijn gaan nemen. De rest van de boys en ik hebben al veel mooie momenten mee mogen maken dankzij POPgroningen en we zijn iedereen dan ook erg dankbaar!”

Artikel 3voor12groningen over de door Boyz in the Woods gewonnen finale POPgroningen Talent Award

“De rappers die tot nog toe het podium betraden, deden dat vaak onder hun eigen naam. Als soloproject. Daar is bij Boyz in the Woods geen sprake van. Boyz in the Woods is namelijk een hiphopcollectief, vanavond bestaande uit een viertal rappers en een dj. Al deze rappers hebben, naast dat ze onderdeel zijn van het collectief, ook een eigen solocarrière. Dit komt in de set dan ook naar voren, aangezien de rappers elkaar afwisselen. Soms staan ze solo op het podium en dan weer met drie of vier tegelijk. Hierdoor wordt een spanningsboog gecreëerd. Duidelijk is dat de fans van de Boyz in grote getalen aanwezig zijn bij het optreden. Elk nummer wordt met veel enthousiasme ontvangen. Alhoewel bij een groot deel van het publiek de vraag blijft hangen in welk opzicht er nou duidelijk sprake is van een collectief. Zo brengt Revo een nummer van zijn nog te verschijnen solo EP. Desondanks laten de jongens zien hoe veelzijdig ze zijn.” — Lees het hele artikel van 3voor12/Groningen hier


Coachingtraject 2016 / 2017: The Movement

The Movement hebben de POPgroningen Talent Award in 2016 gewonnen. Ze hebben hiermee onder andere een coachingtraject gewonnen. Ook voor deze band is Geert van der Velde (oprichter en frontman van het succesvolle The Black Atlantic) bandcoach in dit traject.

19-7-2017 3e Update Coachingstraject The Movement

The Movement besloten om ermee te stoppen. Ze lieten weten dat de visies, ambities en motivaties niet meer met elkaar te verenigen zijn en dat deze beslissing in goed overleg met elkaar is genomen. Ze bedanken iedereen voor de steun in de afgelopen jaren.

29-12-2016 2e Update Coachingstraject The Movement

Lees hier het artikel van 3voor12groningen over The Movement op ESNS17.

23-4-2016 1e Update Coachingstraject The Movement

“Naar eigen zeggen maken ze “gewoon rock”, de mannen van The Movement. Welke band belichaamt tegenwoordig ‘gewoon rock’ als geen ander? Juist, Foo Fighters. Voor de prijs van een Vera maandkaart zie je hier vanavond een zo mogelijk perfecte uitvoering van het Foo Fighter-concept, geen slechte deal.

Met verreweg het meest oprechte plezier van iedereen die hier vanavond speelt, ramt het viertal met overlopende energie de ene na de andere uiterst strakke rock-anthem uit zijn gitaren. Uit het op en neer springende hoopje haar voor op het podium komt een stemgeluid waar Dave Grohl identificatieproblemen van krijgt. Geweldig goed, scheurend en juist bij de veel ruigere stukken komt de stem helemaal tot zijn recht. De ruigere stukken zijn sowieso tof, ook omdat we daar iets uniekers zien dan een pure kopie.

Het is heerlijk om ze aan het spelen te zien, en iedereen in de zaal lijkt het daarmee eens te zijn want het applaus is – voor het eerst vanavond – keihard.” — Lees hier het hele artikel van 3voor12/Groningen

 


Coachingtraject 2015 / 2016: Vikings in Tibet

Vikings in Tibet hebben de POPgroningen Talent Award in 2015 gewonnen. Ze hebben hiermee onder andere een coachingtraject gewonnen. Ook voor deze band is Geert van der Velde (oprichter en frontman van het succesvolle The Black Atlantic) bandcoach in dit traject.

11-11-2015 – Eerste update coachingtraject Vikings in Tibet:

Euforie

Na het winnen van de POPgroningen Talent Award 2015 was er een euforische stemming bij de heren van Vikings in Tibet. De shows die je krijgt bij het winnen van deze prijs zijn volgens hen tof, omdat je op deze manier veel ervaring op kan doen door lekker veel te spelen. Het coachingstraject, wat ook onderdeel is van de prijs, kwam op het juiste moment voor Vikings in Tibet. Na een aantal shows in de zomer ligt de focus op dit moment op het schrijven en het opnemen van nummers.

“Je bent nu wel gewoon een jaar lang de winnaar van de Talent Award en dat is wel een goed label. De fijnste shows die we er aan over houden moeten nog komen, zoals een mooie spot op Eurosonic en het optreden in de Melkweg tijdens de Sena Performers POPnl Award. Daar leven we wel echt naar toe.” Vooruit kijken doet de band ook al erg goed. De heren zijn weliswaar nu bezig met opnames, maar na het mixen gaan ze wat mensen contacten en kijken wat de reacties hier op zijn. “Je kunt pijlen wat je met die nummers kan doen. De plaat is hetgeen wat je bent, dat is je muziek. En daar ga je mee kijken wie er geïnteresseerd zijn”, aldus de band.

Lees verder


Coachingtraject 2014 / 2015: The Blind Roofers

The Blind Roofers hebben de POPgroningen Talent Award in 2014 gewonnen. Ze hebben hiermee onder andere een coachingtraject gewonnen. Wederom is Geert van der Velde (oprichter en frontman van het succesvolle The Black Atlantic) bandcoach in dit traject.

05-02-2015 – Tweede update coachingtraject The Blind Roofers:

In april won The Blind Roofers de POPgroningen Talent Award van 2014. Met een ijzersterk optreden in een afgeladen Vera verzekerden zij zich onder andere van een jaar lang professionele begeleiding, in de vorm van een coachingtraject door Geert van der Velde, ofwel The Black Atlantic. Nu Eurosonic achter de rug is, is het tijd voor een moment van bezinning met pianist Karel Harms, broer van frontman Antonie.

In november schreven de jongens dat naast het prijzenpakket ook de verkregen publiciteit van grote waarde is geweest voor de band. Dat is nog steeds het geval. “Door het winnen van de POPgroningen Talent Award werden we veel benaderd door festivals, zoals FestivalderAa en wishfulmusic tijdens Noorderzon. Dat is een luxe positie, maar tegelijkertijd moet je ook oppassen dat je niet lui wordt”, legt Karel uit.

Om gebruik te maken van het gecreëerde momentum, besloot het vijftal afgelopen zomer om halsoverkop in één dag vijf nummers op te nemen. Dit was erg leerzaam, maar het resultaat werd uiteindelijk niet goed genoeg bevonden om uit te brengen als EP.

Karel: “Bij het opnemen van een plaat komt veel meer kijken dan je denkt. In dat proces is Geert heel behulpzaam. Hij denkt mee over de nummers en deelt in dat proces zijn technische kennis. Zo heeft het winnen van de POPgroningen Talent Award veel feedback opgeleverd, waardoor we uiteindelijk met producer Johan Kooi in zee gingen voor nieuwe opnames.”

Eurosonic

Dit resulteerde in een single, die in februari uit moet komen. Met Eurosonic in aantocht kwamen ze voor een dilemma te staan bij het opnemen van de bijbehorende videoclip. “Het concept van de video is redelijk complex. Lever je in op de kwaliteit zodat de clip op tijd klaar is voor Eurosonic, of gaan we voor het resultaat dat we eigenlijk voor ogen hebben? Ook in die keuze had Geert veel input.”
Er werd gekozen voor het laatste.

Als promotie voor Eurosonic werden drie live-video’s geschoten in de radiostudio van Echt Erik. Ook de opnames uit de zomer konden ze perfect gebruiken als online demomateriaal.
Afgelopen herfst werd de band benaderd door boekingsbureau Rookies Agency, die onder meer Stuart Mavis op het roster heeft. “We zijn een proefperiode met Rookies aangegaan, omdat we hopen aan de hand van hun netwerk nog meer shows binnen te krijgen. Zo kwam bijvoorbeeld het optreden in Dog’s Bollocks tijdens Eurosonic via Rookies tot stand.”

Met zeven shows in drie dagen had The Blind Roofers tijdens Eurosonic een overvol programma. Een middagshow moest zelfs worden afgezegd om de stem van zanger Antonie te sparen voor de verdere optredens van die avond op Grunnsonic en Eurosonic.


My Love, My Dream live in de studio van Echt Erik

De interesse buiten Groningen lijkt nu ook aan te trekken. Voor het festivalseizoen hebben vanuit het hele land festivals interesse getoond. “Veel mensen hebben ons gezien tijdens Eurosonic. Een producer toonde belangstelling om in de toekomst samen te werken. Het ziet er goed uit. Eén nadeel van van het vele optreden was wel dat we weinig tijd hadden om ter plekke nieuwe contacten te leggen.”

Op dit moment heeft het uitbrengen van de single prioriteit. In de komende maanden wil de band meer materiaal opnemen met Johan Kooi, en op die manier langzaam naar een album toewerken. Ook staan optredens in onder meer Apeldoorn, Emmen en Eindhoven op de planning.

We vroegen Karel als ervaringsdeskundige om advies voor de deelnemers van de POPgroningen Talent Award 2015.
“Zorg dat je goed bent voorbereid, heel goed oefenen. Ga steeds met een timer erbij dezelfde set van 20 minuten spelen en perfectioneren. Toen wij meededen hadden we weinig podiumervaring, dus de voorrondes waren erg leerzaam. De finale in Vera was pas ons 10e optreden, inmiddels zitten we op ongeveer 50.”

18-11-2014 – Update coachingtraject, door The Blind Roofers:

Wij zijn The Blind Roofers. Onder een pruimenboom maken wij onze muziek, midden in het weidse Groninger landschap. In onze muziek zijn sporen van cowboys, blues, rock en folk te herkennen. Omdat ons geluid doet denken aan de sound van de Mississippidelta, en we spelen aan het Damsterdiep, hebben we onze muziek omgedoopt tot Damster Delta. Maar welke stijl je ook aan onze muziek wil koppelen, het meest herkenbaar aan onze nummers is de swingende sound.

Vorig jaar rond deze tijd leek het ons een goed idee om mee te doen aan de POPgroningen Talent Award. We werden geselecteerd om te spelen tijdens de voorronde in Leek, alwaar we roemloos ten onder gingen. Geen halve finale, geen finale, geen prijs. Zo leek het tenminste. Totdat de organisatie bekend maakte dat er twee wildcards vergeven werden voor de halve finale. De rest is geschiedenis.

Het winnen van de POPgroningen Talent Award heeft voor ons aardig wat deuren geopend. Allereerst was er een prachtig prijzenpakket mee gemoeid, dat onder andere optredens op het Bevrijdingsfestival Groningen 2014, Eurosonic 2015, Sena Performers POPnl Award 2015, een waardebon en een bandcoach bevatte. De waardebon is meteen ingewisseld voor een speaker, zodat we eindelijk de zang kunnen horen bij de repetities. Daarnaast hebben we het afgelopen halfjaar op ontzettend veel plekken mogen spelen, mede dankzij de bekendheid die we hebben gekregen door het winnen van de prijs. Het is natuurlijk in de eerste plaats al gaaf om tijdens het POPgroningen traject op de podia van Simplon en Vera te mogen staan. Verder hebben we van elk optreden dat we hebben mogen doen genoten, enkele hoogtepunten hiervan: het Bevrijdingsfestival Groningen, FestivalderAa, Stukafest Wageningen en natuurlijk een optreden bij wishfulmusic tijdens Noorderzon.

Een paar maanden geleden hebben we kennis gemaakt met onze bandcoach, Geert van der Velde, van The Black Atlantic. Met Geert hebben we onze toekomstplannen besproken – iets waar we ons nog nooit mee bezig gehouden hadden. Geert weet waar hij het over heeft. We werken momenteel met Geert aan onze eerste single, mét videoclip. We hebben nu al zin in wat 2015 ons gaat brengen!


Coachingtraject 2013 / 2014: Orange Skyline

De band Orange Skyline heeft de POPgroningen Talent Award 2013 gewonnen. Dit betekent dat zij ook het coachingtraject hebben gewonnen, wat op dit moment in volle gang is. Bandcoach is Geert van der Velde, oprichter en frontman van het succesvolle The Black Atlantic.


Orange Skyline. Foto door Knelis

13-12-2013 – Update coachingstraject

Interview met Orange Skyline door Hamer050

22-11-2013 – Update coachingtraject, door Orange Skyline:

Op 19 april dit jaar wonnen wij de POPgroningen Talent Award tijdens de finale in Vera. Bij het winnen van deze Groningse zoektocht naar talent wonnen we een uitgebreid prijzenpakket. Eén van die prijzen is het coachingtraject, wat de mogelijkheid biedt om in anderhalf jaar te ontwikkelen tot een professionele band. Geert van der Velde, de frontman van The Black Atlantic, is onze bandcoach. Met zijn band heeft hij een interessante weg naar succes bewandeld en op mooie plekken gestaan. Plekken die wij ook aan onze CV willen toevoegen.

Eens in het kwartaal ontmoeten wij Geert en dan geeft hij ons tips over hoe wij onze weg moeten bewandelen. Zo heeft hij het advies gegeven om volgend jaar een album op te nemen, om zo landelijke aandacht te genereren. Op het ogenblik hebben wij al onze nummers, die eventueel in aanmerking zullen komen voor het album, opgenomen in demo kwaliteit. Het idee is om deze nummers te laten horen aan professionals (labels, producers etc.) die tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen zijn. Zo willen wij mensen enthousiast maken om met ons in zee te gaan. Geert helpt daarbij door ons tips te geven welke mensen bij ons zouden passen. Tevens hebben we met Geert een plan gemaakt waar wij verder onze tijd aan gaan besteden in 2014. Dat plan is in twee woorden samen te vatten: Veel spelen. Geerts’ belangrijkste advies daarin is: denk vooruit en benader de juiste mensen ruim van tevoren als je ergens wil spelen. En zoek uit welke plekken bij jouw band passen.

Het is erg fijn om een ervaringsdeskundige als Geert aan onze zijde te hebben. Totdat we de POPgroningen Talent Award wonnen, moesten we vrijwel alles zelf bedenken. Zonder de hulp van professionals. Nu we in het coachingtraject zitten, kunnen we hierop terugvallen als onze Tomos met halfafgezaagde uitlaat (voor extra lawaai) startproblemen heeft…


Coachingtraject 2012 / 2013

Elle Alpha was de winnaar van de POPgroningen Talent Award in 2012. Hun coachingtraject is reeds achter de rug. Ze konden masterclasses volgen, hadden diverse meetings met POPgroningen en bandcoach Geert van der Velde, en de band heeft diverse grote beslissingen en keuzes moeten maken. Elle Alpha heeft geweldige optredens laten zien op onder andere Eurosonic en de Sena Performers Pop NL Award in de Melkweg. Deze show in de Melkweg was de laatste met drummer Nick en gitarist Mathieu. De band heeft inmiddels een nieuwe drummer en gitarist gevonden. Na een tijdje flink repeteren in de nieuwe bezetting heeft de band nu alweer nieuwe optredens achter de rug, onder andere tijdens de landelijke Popronde, editie 2013.

Elle Alpha over de POPgroningen Talent Award en het coachingtraject:

Het winnen van de POPgroningen Talent Award betekende voor ons naast eeuwige roem; erkenning voor wat we doen en meer naamsbekendheid in Groningen en omgeving, vooral een schop onder onze kont om nog harder te gaan werken dan we daarvoor al deden. Ambitie was er altijd al, maar dit was de druppel die zorgde voor enkele rigoureuze keuzes zoals het parttime vervolgen van ‘nevenactiviteiten’ als studie en werk.

De sessies met coach Geert van der Velde (The Black Atlantic), met name over de zakelijke kant van het muziekleven, waren zeer interessant en leerzaam en zetten ons constant weer op scherp. Werken, werken en nóg harder werken was het devies. En vooral zelf doen, want die doorbraak wordt je niet in de schoot geworpen.

Terugkijkend op afgelopen jaar kan ik met trots zeggen dat we veel op eigen kracht bereikt hebben: 1750 euro binnengehaald door middel van crowdfunding om vervolgens de studio in te gaan; een videoclip maken en een maxi-single releasen in een afgeladen volle Simplon. Spelen voor zóveel publiek dat speciaal voor ons kwam was de beste beloning voor al het harde werk.
Ook ons Eurosonic-avontuur maakte de voorbereiding erop meer dan waard. We hadden op aanraden van Geert meer dan tien extra shows georganiseerd bovenop onze vier officiële Eurosonic shows, zodat het vrijwel onmogelijk zou zijn om ons te missen die vier dagen. Slopend, maar o zo leuk!

We hebben de kansen die het winnen van de POPgroningen Talent Award ons bood met beide handen aangenomen en telkens het onderste uit de kan gehaald. In augustus mogen we Groningen vertegenwoordigen tijdens de Sena PopNL Awards in de Melkweg in Amsterdam, onze laatste show onder de vlag van POPgroningen. Ook nu zullen we zorgen dat het geen op zichzelfstaand ding wordt, maar een logische stap in een continu groeiend proces. Stap voor stap naar de top, dat is het plan. Ella – Elle Alpha