Talentontwikkeling in de popmuziek heeft net als popmuziek een steeds wisselend karakter. Internet biedt informatie, maar geen maatwerk, geen gefilterde informatie, geen opgebouwd netwerk en geen sturing vanuit professionals. Het aanbod van nieuwe, vaak net startende, artiesten is enorm. Jezelf onderscheiden en daarna ook nog opgemerkt worden is hierdoor zeer moeilijk. 

GRONDSLAG is specifiek ontwikkeld om ruw muzikaal pop, electronic en urban talent van Groningse bodem op maat te helpen ontwikkelen, onderscheiden, zelfredzamer te worden en handvaten mee te geven. Om zo beter uitgerust te zijn om te werken aan een duurzame muzikale loopbaan. Jaarlijks zal GRONDSLAG 8 acts ten behoeve van hun ontwikkeling ondersteunen. De manier waarop dit gebeurt is geheel afhankelijk van de behoefte van de act. GRONDSLAG is grofweg voor acts die Kunstbende en Popsport ontgroeid zijn, maar waarvoor professionaliseringstraject Hit The North en deelname aan de Popronde nog een brug te ver zijn.

Kernpartners

GRONDSLAG legt structurele verbindingen met professionele poporganisaties ESNS, SPOT, Vera, Simplon, Noordstaat, Paradigm, Kopjek, EM2 en POPgroningen. Deze organisaties zijn kernpartners in dit ontwikkeltraject. Ze scouten en stimuleren deelnemers, delen kennis, kunde, netwerken en faciliteiten. Een klein leger aan coaches en externen zullen de deelnemers gedurende een cultureel seizoen ondersteunen.

Deelnemers GRONDSLAG ’21/’22

De acht acts die gescout zijn voor het traject zijn:

DOR is een band bestaande uit vier Groningse muzikanten, een hoop goede moed en hier en daar een sixpackje bier – huismerk.

Gewapend met gitaren, drums en een gezonde dosis zwartgalligheid kun je van deze groep een energieke set met donkere, alternatieve indierock sounds verwachten met af en toe een kwetsbaar uitstapje. En dat allemaal in je moedertaal. Opgericht in de herfst van 2018, is DOR inmiddels helemaal klaar voor de toekomst en komen ze maar wat graag snel met je proosten op de mooi en minder mooie dingen in het leven.

D-SIRE is een Nederlandse popband die bestaat uit Laura Eisenga en Max Dorst. Kenmerkend zijn de poppy en opzwepende elektronische melodieën die de basis leggen voor de heldere vocalen. Laura’s stem is te herkennen aan haar warme, soulful en jazzy sound. In de nummers schrijft ze over hun persoonlijke ervaringen en komen onderwerpen als persoonlijke groei, onzekerheden, vriendschappen en de toekomst naar voren. De producties, gemaakt door multi-instrumentalist Max, zijn fris, punchy en bas georiënteerd. Verschillende inspiratiebronnen hebben gezorgd voor deze sound. Beiden combineren hun talent en vullen elkaar aan in het schrijven, arrangeren en produceren.

Bee Sting is een duo die hun verschillende muziekstijlen bij elkaar mixt. Vince Railaf Zuniga en Jasja Brink maken sinds de zomer van 2020 samen muziek. Vince verzorgt een Indie/punk gitaar feel en creatief gebruik van synthesizers. Daarbij zorgt Jasja voor een klassieke sounds uit de jaren 80 en zwoele akkoorden uit de jazz. Het doel: de luisteraar steeds weer te verrassen met onverwachte wendingen in hun muziek. King Krule, The Garden, Grimes en Sorry zijn een paar van de vele inspiratiebronnen.

 

Waterleaf is een groovy indie pop band met een snufje bitterzoete dreampop. De formatie uit de ‘muziekstad van het noorden’ trekt invloeden uit verschillende hoeken, maar de basis van hun creativiteit ligt ergens tussen indiepop van nu en alternatieve pop uit de jaren 80. In de muziek zijn hints van eigentijdse bands (Men I Trust, Mac DeMarco, L’Imperatrice) maar ook classics (Blondie, Air) terug te vinden. Dit levert de perfecte soundtrack op voor bij de vintage kleding markt of voor dat laatste nazomer festival, waarbij je kan dansen of wegdromen.

Jos Lok. Een uitgeklede beat, groovy bas en precies de juiste akkoorden of een andere melodische component is voor Jos de perfecte inspiratiebron. Tegenwoordig weet Jos Lok een prachtige mix te maken van minimalistische klanken en housemuziek. Zijn stijl kan duidelijk worden gecategoriseerd door zijn streven naar innovatie. Zijn tracks zijn te omschrijven als een kleurrijk verhaal dat overgaat in een sterke groove. Zijn muziek is uitgebracht op labels als Archipel, Daydream, Perceive, CEASURA en Vivus Records. Jos Lok krijgt steun van artiesten als Pheek, Christhoper Ledger, David Gtronic, Herck, Silat Beksi en Noah Skelton.

ELIZA is niet bang voor wat genre-blending, maar haar club sets nemen je voornamelijk mee in een trip vol speelse breakbeats en verrassende electro. Kenmerkend voor haar als DJ is haar keuze van tracks met een hoog energieniveau, die aanstekelijk werken en de dansvloer moeiteloos tot leven laten komen.

Rommy Gabay. Terwijl ze volop haar leven leidt in Groningen probeert Rommy haar omgeving te kanaliseren door de ups en downs, hoop en liefdesverdriet te absorberen en te vertalen in haar muziek. Je kan de sound van Rommy beschrijven als een mix tussen Soul, Pop & Jazz in combinatie met old school hiphop. Haar inspiratie komt voort vanuit sterke vrouwen zoals Lauryn Hill, Amy Winehouse en Billie Eilish die niet bang zijn hun eigen pad te volgen.

Alexander Moto maakt scherpe, eerlijke, reflectieve hiphop. Doorgaans in een cryptisch jasje, begeleid door variërende beats met gevoel, probeert hij een (gevoelige) snaar te raken bij het publiek. Stof tot nadenken geven, durven te relativeren, maar ook durven te leven. Taal is zijn belangrijkste instrument, om zijn vinger winden het doel. Verwacht rauwe eerlijkheid in zijn raps, gepresenteerd op een divers bedje aan instrumentalen.

Links voor een impressie van GRONDSLAG

Website GRONDSLAG
Facebook GRONDSLAG
Instagram GRONDSLAG