De POPgroningen Talent Award is dé opstap voor Gronings muzikaal talent om zich te profileren en kennis te maken met optreden in professionele omgevingen. Wat begon als een talentenjacht heeft zich ontwikkeld tot een traject waarin ontwikkeling en coaching van de acts centraal staat. 

Op zaterdag 12 december 2020 vond de allerlaatste editie van de POPgroningen Talent Award plaats. Er komt een nieuw traject voor in de plaats dat op het gebied van ondersteuning en talentontwikkeling beter aansluit op de huidige trends en ontwikkelingen in de popcultuur en de wensen van Groninger acts.

Talentontwikkeling staat centraal

Alhoewel er op het eind maar één act overblijft die nog extra ondersteuning krijgt, is er in elke stap van het traject aandacht voor talentontwikkeling. Deze zoektocht naar talenten sluit aan bij de initiatieven van provinciale popinstellingen in de rest van het land en is een belangrijk ontwikkel- en scoutingsinstrument.

Het traject verloopt van een gezamenlijke kick-off met alle deelnemers, naar acht kleinschalige avonden met optredens in stadjes dwars door de provincie. Elke act treedt 20 minuten op. Scouts laten acht acts doorstromen naar twee grootsere avonden in Simplon. Het traject eindigt vervolgens met vier acts in de grote zaal van Vera in Groningen.

De uiteindelijke houder van de POPgroningen Talent Award presenteert zich op festivals zoals Bevrijdingsfestival Groningen en Grunnsonic. Talentontwikkeling staat hoog in het vaandel, na elk optreden geven professionele coaches feedback aan de acts in een feedbackgesprek. Met deze feedback kunnen ze concreet aan de slag om zich verder te ontwikkelen.

Voor elke deelnemer is dit dé kans om:

  • Op te treden en jezelf te promoten in de provincie.
  • Concrete tips te ontvangen van toonaangevende professionals.
  • Vragen te stellen aan scouts op de avond zelf en naderhand.
  • In contact te komen met de Groninger muziekscene (andere muzikanten, bands/acts en professionals).

Deelnamevoorwaarden (op het moment van inschrijven):

  • Iedereen mag meedoen ongeacht stijl, leeftijd en niveau.
  • Minimaal 50% van de act is woonachtig in de provincie Groningen.
  • De act speelt uitsluitend eigen werk volgens reglement.
  • Band/artiest/act heeft geen contract met een gerenommeerd label, publisher of bookings agency. Bij sprake van incidentele contracten voor bepaalde korte tijd zoals bijv. een Akte van Cessie neemt inschrijvende act contact op met organisatie.
  • Voormalige POPgroningen Talent Award houders zijn uitgesloten.
  • (Voormalig) deelnemers aan Popronde Nederland zijn uitgesloten.

Mocht je bij een van bovenstaande punten twijfelen, neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee. 


POPgroningen Talent Award 2020

De Talent Award houder van 2020 ontving het volgende*:

Grunnsonic 2021
Festival Hongerige Wolf 2021
Aidition 2021
Gratis repeteren bij VRIJDAG
Gratis deelname Skills & Knowledge Sessions
Deelname-mogelijkheid Hit the North 2021
Consults met professionals uit het werkveld (o.a. consult Songwriting met Heta Salkolahti van Town of Saints)
Consult stage presence met Inge van Calkar
Consult podiumtechniek Rentamp
Studiotijd Studio Boterdiep

*Veranderingen onder voorbehoud van ontwikkelingen COVID-19. Details met organisatie te bespreken.

Selectie 2020

7 Black Sides, Alexander Moto, Alumni World, AMK, Blue Yellow (VRIJDAG Popbands), Breakpoint Nine, Calidus, Dirk Wolf, Elle Beau, Jadi D (UHG), Jini, Jonathan Rhodes, Juandi$$imo X Beau (UHG), Kerwin, LowPoint, Marije Veenstra (Nootuitgang), Mark Roggebrood, MARVO, McScallywag, Mind Fuji, MUFFKUTZ, Pagan Drive, Qbeast (UHG), Raw Diamond, Rick Frans, Rosa van Bommel (Popsport), Seafire, Stinos (UHG), Stuck In Traffic, Vera’s Charm, Wanderoo (VRIJDAG Popbands), Waterleaf, XO Nomit, YLVALIE, Yung Duzit (UHG)

De selectie van een aantal acts is tot stand gekomen door een samenwerking met VRIJDAG Popbands, USVA’s Nootuitgang, Popsport en Urban House Groningen.


POPgroningen Talent Award houders voorgaande jaren


Jonathan Rhodes © Floris Duijn

Benieuwd welke acts vorige jaren de houders waren van de POPgroningen Talent Award? In 2020 was dit Jonathan Rhodes. Bekijk de houders van de voorgaande jaren hier.