Sinds 2013 organiseren we jaarlijks een provinciebrede popmeeting. Een laagdrempelige, nuttige meeting voor iedereen die actief is in het popveld van provincie en stad Groningen: festivals; concertorganisatoren; faciliteiten-aanbieders; instellingen; regionale overkoepelende organisaties en clubs en natuurlijk popmuzikanten. Het is een specifiek provinciebrede meeting, bedoeld voor de gehele provincie. Waarmee natuurlijk ook stad Groningen. Er vonden eerder al succesvolle meetings plaats in samenwerking met Vera, Simplon en VRIJDAG. De Groninger popmeeting werkt op basis van uitnodiging, dus er is geen vrije inloop. Dit vanwege beperkte capaciteit en budget.

Wil jij naar komende Groninger popmeeting? Mail sjoerd@popgroningen.nl + motiveer daarin in 1 zin waarom jij/jouw organisatie erbij zou moeten zijn.


Foto: Groninger popmeeting 2014 in Simplon. Maurice Endeman (Poppunt Overijssel, Endeman Advies & Concept, Pedro Pico Pop Festival) vertelt vanuit zijn praktijk over fondsenwerving en subsidie aanvragen. Foto: Jan Lenting

Popmeeting 2018

Dit jaar was het in samenwerking met FridayNITE en De Machinefabriek. Met als thema ‘Het succes van kleine initiatieven’ gingen we aan de slag in de vorm van een carrousel, waarin iedereen in groepjes werd verdeeld en actief aan de slag ging met deelthema’s (vrijwilligers werven, projectmatig werken, oplossingsgericht denken en jeugd betrekken bij je evenement) en werden daarna de bevindingen besproken. Ook het panel ging door op dit thema. Daarnaast werd er onder het genot van een borrel (en de welbekende ‘Friet & Sla’ en shows van FridayNITE) ideeën uitgewisseld en nieuwe contacten opgedaan, terwijl op de achtergrond aftermovies van Groningse festivals speelden.

Popmeeting 2017

Dinsdagavond 19 december vond de vijfde provinciebrede Groninger popmeeting plaats, georganiseerd door POPgroningen in OOST. De avond begon met een welkomswoord door Bram Steenhuis (medeoprichter Nachtclub & podium OOST) met een introductie over OOST. Naast nachtclub is OOST een kleine hechte community die regelmatig evenementen organiseert die passen bij hun doelgroep. Steenhuis vertelde ook over de toekomstplannen van OOST. Vervolgens gingen de genodigden uit elkaar in groepen om zo nader kennis te maken en om hun skills, ervaringen, tips & tricks, ideeën en ontwikkelingen te bespreken. Verscheidene thema’s kwamen aan bod, waarbij de term ‘community’ centraal stond. De verslagen over deze groepen zijn hieronder in het artikel te vinden. Na een korte pauze begon de presentatie van Jan Pier Brands (directeur van Worm Rotterdam) over: ‘Het podium als hybride omgeving’. Vervolgens besprak het panel onder leiding van Bastiaan Nijbroek de vraag: ‘Wat kan popcultuur bijdragen aan lokale gemeenschappen?’ Het panel bestond uit Jan Pier Brands, Bram Steenhuis en Bonnie Kirkels (Kytopia, Grasnapolsky). Hierbij werden ook verschillende perspectieven op de term community belicht. Tot slot was er als gezamenlijke afsluiter een borrel. In 2018 zal weer een Groninger popmeeting in het najaar plaatsvinden.

Lees hier het volledige artikel

Popmeeting 2016

Dinsdagavond 29 november vond de vierde provinciebrede Groninger popmeeting plaats, georganiseerd door POPgroningen in samenwerking met (en in het gebouw van) Noorderpoort Kunst & Multimedia. Door middel van een email poll is er vooraf aan de meeting geïnventariseerd welke thema’s de genodigden graag wilden bespreken. Aan de hand daarvan is het programma opgesteld. Er waren mensen uit provincie en Stad uitgenodigd van verschillende disciplines: popmuzikanten, festivals, podia, muziekprogrammeurs, managers, boekers, faciliteiten-aanbieders, opleidingen, muziekscholen, instellingen, overkoepelende organisaties etc. Doelen van de meeting zijn ontmoeting; kennismaking; inzicht geven; ervaringen; ideeën en kennis (tips & tricks) uitwisselen en netwerk bieden. Om de Groninger popscene in zijn geheel te versterken. De presentatie werd verzorgd door Lara Harbers.

Lees hier het volledige artikel

Popmeeting 2015

Maandagavond 16 november 2015 was de Basement van VRIJDAG de locatie voor de derde provinciebrede Groninger popmeeting, georganiseerd door POPgroningen in samenwerking met VRIJDAG. Door middel van een email en poll voorafgaand aan de derde editie is er gekeken naar welke onderwerpen behoefte aan is en aan de hand hiervan is het programma opgesteld. Tijdens de avond waren diverse spelers uit het Groninger popveld aanwezig om kennis en ervaringen uit te wisselen, waaronder Camara van der Spoel (VRIJDAG) en Ebrien den Engelsman (Kunstraad Groningen). Daarnaast was er een panel met onder andere Bastiaan Nijbroek (Boxful of Trees), Ruben Huizing (Pagefestival), Marcel Duzink (Muzink music consultancy), Merlijn Poolman (programmeur Simplon) en bands View For a Day en Vera’s Charm. Tevens was er gelegenheid tot nader kennis maken en ervaringen/kennis uit te wisselen, doordat alle aanwezigen werden opgesplitst in kleinere groepen. Presentatie werd verzorgd door Gijs Nillessen.

Lees hier het volledige artikel

Popmeeting 2014

Maandagavond 10 november was poppodium Simplon de locatie van de tweede provinciebrede Groninger popmeeting. Tijdens deze avond waren diverse spelers uit het Groninger popveld aanwezig om kennis en ervaringen uit te wisselen. Hoofdthema dit jaar was financiering in de popsector. POPgroningen had drie gastsprekers uitgenodigd om een presentatie te geven.

Maurice Endeman (Poppunt Overijssel, Endeman Advies & Concept, Pedro Pico Pop Festival) beet het spits af. Hij behandelde het thema fondsenwerving en subsidie aanvraag aan de hand van praktische voorbeelden. Hierna gaf Nico Voskamp (Voordekunst) uitleg over dit crowdfunding-platform en de voorwaarden waar een succesvol crowdfundingproject aan zou moeten voldoen. Met als onderwerp inkomstenbronnen en klantenbinding vertelde Mark Hospers (Noorderzon festival) over zijn ervaringen en sloot hiermee de presentaties af.

Na een mogelijkheid tot een korte ’speeddate’ met één van de gastsprekers, werden genodigden, waaronder vertegenwoordigers van poppodia, festivals, cultuurinstellingen en gemeente, opgedeeld in groepen om onderling ervaringen uit te wisselen. Manieren van financiën en samenwerking zijn hier uitvoerig besproken. Aansluitend was er de mogelijkheid tot napraten bij een borrel.

Met een opkomst van rond de 60 genodigden rekent de organisatie ook deze tweede editie tot een geslaagde bijeenkomst, waarbij veel spelers uit de provincie aanwezig waren. De Groninger popmeeting werd georganiseerd door POPgroningen met als doel een centrale ontmoeting te faciliteren en nieuwe kennis te brengen. De meeting werd mede mogelijk gemaakt door VRIJDAG en poppodium Simplon.