POPgroningen organiseert elk jaar een serie workshops met diverse professionals uit de muziekindustrie. Deze workshops gaan over allerlei onderwerpen rondom het muzikantschap. Bedacht voor alle popmuzikanten met een bestaande podium-act uit stad en provincie Groningen!

Skills & Knowledge Sessions: Voor de onafhankelijke muzikant

Het begint allemaal met het maken van goede muziek. Maar, wat komt daarna? Hoe zorg je ervoor dat je songs goed worden opgenomen? Hoe, waar en wanneer ga je jouw single, EP of album dan uitbrengen? Hoe zorg je ervoor dat het totaalplaatje klopt, van de muziek tot aan de uitstraling van de live show? Hoe zorg je ervoor dat je geboekt wordt voor betaalde shows? Hoe krijg je jouw hit gedraaid op de radio? Hoe verzamel je een goed team om je heen die je de juiste kant opstuurt in de jungle van de muziekindustrie? Wat moet je weten over auteursrecht, contracten, publishers, managers en boekers? Kortom: hoe zorg je ervoor dat je serieus aan de weg kan timmeren met je muziek?

Deze vragen en meer worden behandeld in een zesdelige serie sessies – zorgvuldig samengesteld door Inge van Calkar en gehost door Douwe Doorduin. Deze sessies zijn toegankelijk voor alle popmuzikanten met een bestaande podium-act uit stad en provincie Groningen. Afhankelijk van het onderwerp van de sessies worden er passende professionals en ervaren muzikanten uit regio Groningen uitgenodigd.

Skills & Knowledge Sessions 2022

De laatste S&K sessie van 2021 vond op 8 december online plaats. In 2022 hebben wij weer een leger aan professionals voor jullie klaarstaan.

Verslagen Skills & Knowledge Sessions

 • Online Skills & Knowledge Session #1: Jezelf onderscheiden is belangrijker dan ooit, dinsdag 13 april 2021
  De eerste sessie was een panelgesprek met Janpier Brands (directeur van WORM Rotterdam), Massi (up and coming NL artiest) en Melanie Esther (Artist Branding & Social Media). Lees hier het verslag van deze sessie.
 • Online Skills & Knowledge Session #2: Lights-Camera-Action! Alles rondom DE VIDEOCLIP, woensdag 23 juni 2021
  De tweede sessie was een panelgesprek met Marieke McKenna (eigenaar van Mink Records, Mink Music Publishing), Aafke Romeijn (muzikant, journalist & schrijver. Haar kat heet Henk) en Paul Bergers (beeldexpert bij Filmsaus). Lees hier het verslag van deze sessie.
 • Online Skills & Knowledge Session #3: Press Play – Online demopanel, woensdag 14 juli
  De derde sessie is een online demopanel met niemand minder dan Jorien Renkema (3FM), Phil Tilli (manager & publisher Beat Surrender Music), Paul Maaswinkel (music producer, songwriter en vocal coach Lake Woozoo) en Tim Dawn (singer-songwriter). Lees hier het verslag van deze sessie.
 • Skills & Knowledge Session #4: De A&R, de producer, de songwriter, de vocalist; Het team achter de nieuwe hit, dinsdag 26 oktober 2021
  De vierde sessie was een panelgesprek & meet-up met Eke Koopman (vocalist & topliner, heeft o.a. gewerkt met Headhunterz), Freek van der Heide (mede oprichter en songwriter bij Fireworx) en Sjaak Thissen (Creative Music Producer bij Massive Music). Lees hier het verslag van deze sessie.
 • Skills & Knowledge Session #5: Sound; Hoe creëer je een eigen geluid?, woensdag 17 november 2021
  De vijfde sessie was een panelgesprek & meet-up met Cashmyra (voormalig Talent Award houder en Hit the North deelnemer), Harmen Ridderbos (Town of Saints en Electropoëzie) en Nelson “Chino” Ayala (Indian Askin). Lees hier het verslag van deze sessie.
 • Online Skills & Knowledge Session #6: Recording; Demo – pre-pro – studio, woensdag 8 december 2021
  De zesde en laatste sessie was een online panelgesprek met Tom Broshuis (Heirloom Studio, Mister & Mississippi), artiest Sophia de Geus (45ACIDBABIES), producer Martijn Groenevelden (Mailmen Studio) en producer/songwriter Wannes Salomé (Klangstof). Lees hier het verslag van deze sessie.

Verslagen Skills & Knowledge Sessions

Bekijk hier de Skills & Knowledge Sessions van 2017 t/m 2020 en zie de waardevolle tips & tricks die toen gegeven zijn.