Skills & Knowledge #5: Doorbreken in 2019
Met
Sander Spriel (Snowstar Records) en Marlene Bakker (zangeres) en Chris Moorman (POPronde)

Wat verstaan jullie eigenlijk onder doorbreken?
Hoe ben jij in een voorprogramma gekomen, Marlene? Ze geeft aan dat ze haar stoute schoenen aangetrokken heeft en het gewoon heeft gevraagd! Het voorprogramma doen van een goede act brengt namelijk veel, vooral als je wil leven van de muziek. Dit is heel moeilijk. Het kost veel tijd. Maar het is wel een goed streven om naar toe te willen als muzikant.

Kensington deed bijvoorbeeld een eerste voorstelling in 2005. Nu zijn ze 10/12 jaar bezig en komen nu wel rond van hun muziek. Het is dus vooral sprake van heel veel investeren in het begin. Marlene legt uit dat ze ook veel heeft geïnvesteerd in haar muziek.

Zo kost het maken van een album al veel geld, als je het echt goed wil doen, wel 20.000 euro. Bij zelf produceren is het anders, er zijn dan vaak minder kosten. Soms levert optreden je niet op wat je zou willen, maar ontdek je wel hele vette plekken. Als artiest is het belangrijk om altijd af te wegen wat je wel en niet wil doen. Verwachting bijstellen want als band moet je het natuurlijk ook verdelen etc.

Maak als artiest niet de fout om achterover te leunen als je begint door te breken. Label is niet reden om stil te gaan zitten. Je moet harder werken dan het team om je heen, om maar zo te zeggen! Jouw visie moet je over zien te brengen naar de organisatie om je heen.

Is het mogelijk om door te breken in 2019?
Het kan heel snel gaan. Chris kent verhalen van mensen die meededen aan popronde en  daarna gelijk door konden naar Noorderslag. Haeven is daar een voorbeeld van. In 2015 speelden ze hun allereerste liveshow. Ze zijn daarna heel snel groot geworden.

Stel jezelf de vragen: In welke scene zit ik in? Wat willen de mensen? Wil ik op de radio gedraaid worden? wat is er dan nodig? is er goede productie nodig?

Doelen stellen en  weer nieuwe als je die hebt behaalt. Focus jezelf op groeien. Aanzien in de scene kan ook al doorbreken zijn. Een poppodium vol krijgen is al een hele stap in het begin!

Wat wil ik doen in 2019?
Wat heb ik nog nodig aan kennis, teamleden? Hoe krijg ik shows. etc. Wil ik gedraaid worden op een bepaalde radio zender? Een bepaald aantal shows spelen? Een passende manager vinden of doe ik het alleen?

Zoek een manager die de energie in jouw act wil steken. Vooral niet zelf muziek willen maken of op een podium staan. Je moet een goede klik kunnen hebben.

Hoe verdient Nederland (geld wise) ten opzichte van buitenland?
Je hebt hier wel goede subsidies (toursubsidies) voor artiesten. Je moet er wel goed op letten en plannen.

Hoe wordt je bekender buiten Groningen?
Aansluiten bij landelijke scenes, jezelf goed organiseren. Ga contact zoeken met acts die in hetzelfde schuitje zitten. Ga ergens iets organiseren in een eigen stad, twee acts van buiten fixen en jullie. Zo kun je ook beginnen met touren. Gebruik social media zoals Facebook, ga netwerken. Bundel je krachten en bied het aan als een bundel. Trek je eigen plan.

Heb wel een basis, zodat je iets hebt om te laten horen.

Maak van elk optreden filmpjes, als sfeer registratie. Dit kan ook al wel wat optredens opleveren. Presets afmixen, vocals over garageband.

Moet ik veel optreden of moet ik selectief zijn in het optreden?
De Popronde is super goed en super belangrijk om ervaring op te doen en naam te maken. Benader elke show als belangrijk.

Wat moet je doen als je niet geselecteerd wordt voor de Popronde?
Maak een planning van minstens 2 jaar en zet daar meerdere doelen in. Wanneer is het voor jullie bijvoorbeeld een goed moment om mee te doen aan Popronde? Denk hierover na!

Blijf vooral spelen.

Ok, je bent geselecteerd? Hoe wordt ik veel geboekt?
Ook dan moet je een plan hebben. Breng bijvoorbeeld een single uit voor dat de boekingen beginnen. Leg contact met mediapartners van Popronde (Never Mind The Hype, HIJS, TDI). Maak het een deel van je plan, niet je doel.

Laat je gezicht zien, wees bij de Muzikantendag etc. Wees herkenbaar. Persoonlijk contact maken is ook belangrijk. Investeer in contacten van jonge lui, die over een aantal jaar op interessante plekken zitten (van playlistmakers tot festivals etc.). Lokale mediapartners groeien ook vaak door naar nationale partners.

Speel je ergens voor/tijdens Eurosonic. Schrijf je daarvoor in bij de Popronde want die komen kijken. (Die letten daarop: woorden van Chris!). Wees goed vindbaar.

Wat is je doel vanuit 2019?
Hoeveel streams, plays en door veel mensen geluisterd worden. Je moet playlisten benaderen en daarin komen. Wie zijn de curators. Muzikantendag. Doe hier research naar. Neem persoonlijk contact op met deze mensen. Bekijk waar je genre wordt gedraaid! Google is hierin ook je vriend. Nieuwe releases vinden zijn hierin key. Zoek dit ook op Linkedin, die noemen ze zo. Ook zo op twitter. Spotify for artists. Aanmelden bij curators.

Zoek de balans met je fanbase. Plays zijn leuk maar waar komen ze vandaan? Wie zijn ze?

Doorbreken is een combinatie van heel veel factoren. Zet niet al je energie op 1 ding. Je hebt een totaal pakketje nodig.

Schrijf een plan. Welke boxjes werden per jaar afgetikt? Vijf jaren plan van Jan van der Plas. Muzikantengids is hier ook geweldig voor. Check het boek: All you need to know about the music business.

Ga met mensen kletsen die doen wat jij doet, mensen buiten je eigen bubbel. Zoek de contacten op die je had toen je nog wel in een band speelde (als je nu solo bent).

Wat wil jij zelf, je moet niks. Wil je een single uitbrengen? Je moet namelijk niks. Je bent hier eigen baas in. Blijf bij jezelf en verzamel je team.

Wie is je sleutelspeler? Timing, kwaliteit. Niet haastig dingen doen. Overzicht houden. Die je uit je enthousiasme naar de realiteit kan halen. In dit geval was dit de gitarist van Marlene die dit af en toe kan zeggen. Dus het kan een bandlid zijn, een manager, etc. Haar gitarist heeft ervaring. Zoek een rationeel figuur waar je advies aan kunt vragen.

Waar moet je als act aan voldoen?
Het is een totaalplaatje. Maak ook keuzes. IS het het juiste moment om een bepaald iets te doen? Heb je al wel voldoende materiaal? Is er al wel een goede liveshow voor Popronde?