Stageplan
Na veel oefenen word je gevraagd als voorprogramma bij een show. Super nieuws natuurlijk! Het is belangrijk dat je het podium waar je gaat spelen van tevoren informatie stuurt, zoals een stageplan. Hoe je dit maakt? dat lees je hieronder.
Stageplan maken
Een technische rider, ook wel een stageplan genoemd, bespaart jou en de technici van het podium veel tijd. De tijd tussen het ombouwen en het soundchecken is vaak kort en als jij ze vooraf een stagplan/rider stuurt, weten ze al welke instrumenten er gebruikt worden, wat de opstelling is en welke instrumenten je via de monitor wilt horen.
De inhoud van een stageplan
- Plattegrond: hoe staan jullie op het podium als band.
- Monitorgroepen: hierin geef je aan welke instrumenten je via de monitor wilt horen.
- Priklijst: dit is een lijst met onderdelen die versterkt moeten worden. Hierin kun je ook de gewenste effecten, namen van de bandleden etc vermelden.
Woorden en afkortingen in stageplan
In een rider/stageplan worden veel afkortingen en woorden gebruikt die misschien nieuw voor je zijn. Hieronder de betekenis van deze woorden:
- Backline: De backline bestaat uit alle instrumenten en de daarbij behorende instrumenten-versterkers.
- D.I.: dit is de afkorting van Direct Input. Via dit verbindingskastje plug je een instrument direct in de monitortafel, zonder tussenkomst van een versterker.
- FOH: dit is de afkorting van Front Of House en staat voor de mixtafel in de zaal. De bijbehorende technicus noemen we zaalmixer (ook FOH-mixer)
- Insert: een effect
- Kanalenlijst/priklijst: De lijst met kanalen van alle instrumenten van je band. Per kanaal staat er het nummer, het instrument, de mic (of DI) en welke insert (effect) nodig is.
- Monitor: De speakers die op het podium naar de band gericht staan.
- P.A.:dit is de afkorting van Podia Audio. Deze term wordt gebruikt voor de geluidsinstallatie waarmee je muziek voor het publiek wordt versterkt.
- Side fills: Side fills zijn die monitoren die aan de zijkanten van het podium staan en die op de band gericht zijn. Drum fills zijn die monitoren op hoofdhoogte naast de drumriser. Je moet aan de podiummixer aangeven wat je op deze monitoren wilt horen.
- Stage Right, Stage Left: de zijden worden bepaald door de richting van het podium de zaal in. Heeft de stagemanager het dus over stage left dan is dit vanuit het podium gezien links en vanuit het publiek gezien de rechterkant.
Meer tips
- Geef ook aan waar je stroom nodig hebt op het podium.
- Stuur je stageplan voor een optreden op, maar neemook gedr ukte exemplaar mee.
- Heeft je band verschillende set-ups? Maak dan ook verschillende versies van je stageplan en check altijd of je de goede opstuurt en meeneemt.
- Er zijn verschillende tools die je kunnen helpen een goede rider/stageplan te maken, zoals MyStagePlan. Bekijk hier een video over het maken van een stageplan met MyStagePlan.