Verslag van de eerste online Skills & Knowledge sessie, op dinsdag 21 april 2020. Masterclass Songwriting tekst + sound via JITSI – er waren ongeveer 27 deelnemers. 

Spreker: Melle Dielesen

Melle was tien jaar lang de frontman van de Eindhovense band Mozes and the Firstborn. Hij is autodidact. Kurt Cobain en Michael Jackson zijn jeugdhelden. Artiesten als Ty Segall en The Black Lips waren directe inspiraties voor het oprichten van Mozes and the Firstborn.

Boodschap

Melle vertelt dat het eigenlijk allemaal begint met de droom die je hebt om jezelf uit te drukken. Dit verlangen om te vertellen en gehoord te worden is de grondtoon van je liedjes en teksten die je gaat schrijven. Deze grondtoon ontwikkelt zich voor het grootste gedeelte onbewust. Dessalniettemin is het belangrijk om hier af en toe bij stil staan. Ga terug naar jouw jeugdhelden. Wat zeggen zij over jou?

Inspiratie

“Heb richtingaanwijzers maar houd daar niet te strak aan vast” is de boodschap van Melle.
Je band, of jij als artiest, kan groeien als je verschillende inspiraties toelaat en je laat leiden
maar je moet er niet teveel aan vasthouden.

Hoe krijg je inspiratie?

Verdiep je binnen je favoriete genre/artiest, luister naar meer muziek. Wat zijn inspiraties van jouw favoriete artiest? Kijk interviews, lees artikelen en achtergrondverhalen: wees fan.

Ga ook verder de breedte in, verken andere genres, kijk series en films, lees boeken. Bezig zijn met taal is belangrijk, zo verbreed je je vocabulaire en krijg je meer ideeën.

Ervaar het leven zelf

Ga naar buiten, wandelen, in je eentje of met anderen. Zie de coronatijd als een kans om gewend te raken om op jezelf te zijn. Ontdek jezelf. Jouw liedjes zijn uniek en origineel omdat ze over jou gaan en jouw kijk op de wereld. Dus hoe beter je jezelf kent, zowel je kwaliteiten als tekortkomingen, hoe beter je jouw visie op de wereld kunt overbrengen.

Ideeën waar liedjes uit ontstaan

Melle heeft altijd een notitieboekje mee en opnameapparaat mee. In het notitieboekje kan hij alles opschrijven wat in hem opkomt waar hij ook is. Dit is handig want je kan dit later terugkijken en ideeën eruit halen. Het opnameapparaat heeft hij mee zodat hij altijd een melodie of beat kan opnemen als deze opkomt in zijn hoofd. Zing het in en geef het een naam. Je kunt ook foto’s nemen ter inspiratie. Leg de wereld om jou heen vast.

Schrijf alles op wat erin je opkomt. Dat hoeft niet te serieus. De kunst is om uit deze grote poel van ideeën bruikbare dingen te halen. Focus en stel grenzen: meerdere ideeën worden soms één ding. Bekijk ook altijd weer de teksten waar je toch niet tevreden mee was, gooi ze niet meteen weg. Je kunt er altijd goede dingen uithalen en van leren. Wees streng wanneer je selecties maakt. Leg soms ook even je werk weg en ga er later mee verder, hierdoor krijgen ideeën de ruimte. Probeer er van dag tot dag mee bezig te zijn.

Schrijf met je hart en ga er daarna overheen met je hoofd. Laat je handen gaan en schrijf onzin op. Wees erop berust dat je de volgende dag er nog eens kritisch naar kunt kijken en de goede ideeën eruit kunt halen.

Melle zegt dat het ook belangrijk is om dingen af te maken, wanneer je een slecht nummer afmaakt leer je meer dan wanneer je een hit schrijft.

Tekst of muziek eerst?

Melle geeft aan dat hier geen eenduidig antwoord op is. Meestal begint hij met de muziek en later komt de tekst. Maar het is ook wel eens andersom gegaan. Dit gaat vrij intuïtief. Wel geeft hij aan dat hij, als het om tekst gaat, vaak als eerste het refrein maakt. Dit is namelijk dé boodschap en komt terug in het hele nummer. Dat moet staan.

De boodschap van een nummer is belangrijk, maar het moet ook goed klinken. Bepaal eerst welke klanken goed op een melodie passen. Soms komt een couplet meteen in je op en soms duurt het lang en moet je veel sleutelen.

Voor ‘Seasons’ van Mozes and the Firstborn begon Melle met een tekst geïnspireerd door het boek ‘De Profeet’ van Kahlil Gibran. Dit nummer is bijzonder in het oeuvre van de band. Experimenteer met verschillende manieren van liedjes schrijven; dit zorgt voor een rijkere variatie.

Programma’s

Melle vindt Word handig voor het schrijven van teksten: je kan dingen onder elkaar zetten, je hebt alles in één bestand en je kan slepen. Maak van elke versie een nieuw bestand zodat je alles opgeslagen en later terug kunt zien wat je allemaal al uitgeprobeerd hebt. Niet direct weg gooien; doe dat op het moment dat een tekst af is voor jou.

Verder gebruikt Melle Logic, dit is een opnameprogramma. Hij vertelt over het belang van het programma om je te helpen de volgende stap te zetten in het maken van liedjes. Hij gebruikte het programma om ritmes, melodieën en harmonieën zo snel mogelijk te vangen en daarmee verder te bouwen. Daag jezelf uit om onvoorbereid een melodie en/of tekst in te zingen en op te nemen. Luister dit terug en probeer de krenten uit de pap te halen. Ga hier verder mee aan de slag.

Probeer ook eens te schrijven met een ander instrument dan je gewend bent te spelen. In de repetitieruimte kun je instrumenten uitwisselen en op die manier met zijn allen iets schrijven. Ieder instrument brengt weer een andere manier van denken met zich mee.

Ben je gewend altijd te beginnen met akoorden op gitaar? Daag jezelf uit om een liedje te beginnen met een melodie die je inzingt op je telefoon.

Ga hier terug naar de Skills & Knowledge pagina.